Σημαιοστολίστηκε η Παναγία Ελευθερώτρια. Λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη που ανέγειρε το Ναό

1784

 Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Νικηφόρος αναπαύεται εν ειρήνη ενταφιασμένος έμπροσθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελεθερώτριας Διδυμοτείχου ως κτήτωρ του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού.

Γεννημένος το 1931 στις Φέρρες του Έβρου, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956 από τον Μητροπολίτη Καστορίας Νικηφόρο και υπηρέτησε στον ιστορικό Ι. Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκης. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1961 από τον Μητροπολίτη Καστορίας Δωρόθεο. Ως ιερέας υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης και καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης.

Στην συνέχεια εργάστηκε ως Κωδικογράφος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας στην Αλεξανδρούπολη, επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιου και Πρωτοσύγκελλος επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, του μετέπειτα Θεσσαλονίκης. Στις 5 Νοεμβρίου 1988, η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την μετάθεση του Μητροπολίτη Αγαθαγγέλου στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, τον εξέλεξε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου.

Η χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στις 19 Νοεμβρίου 1988, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και συλλειτουργούντων πολλών Αρχιερέων. Ενθρονίστηκε στην πόλη του Διδυμοτείχου, στις 29 Ιανουάριου, του έτους 1989. Ποίμανε την Μητρόπολή του, στην οποία γεννήθηκε, αθόρυβα αλλά με σύνεση, αγάπη και εργατικότητα.

Ανήγειρε τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, του οποίου υπήρξε κτήτωρ, έναν από τους μεγαλύτερους Ι. Ναούς της Ελλάδος, ενώ το 2002, ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παράλληλα, μέλημα του ήταν ο καλλωπισμός και ευπρεπισμός των Ιερών Ναών της επαρχίας του, και η ανέγερση και άλλων ναών όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Ήταν ένας Ιεράρχης με πνευματικότητα, ευγενής, αξιοπρεπής και ιεροπρεπής. Κοιμήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2009. Αιώνια αυτού η μνήμη.