Ορεστιάδα: Τεράστιες οι προοπτικές της βιομάζας στο βόρειο Έβρο

786

Τα συμπεράσματα της μελέτης που ανέλαβε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της γεωργικής βιομάζας της ευρύτερης περιοχής του βορείου Έβρου, θα παρουσιαστούν στις 15 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μελέτης με 25.000 ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν η ποιότητα της βιομάζας που διαθέτει η περιοχή από την απορριπτόμενη ύλη των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων, ανά είδος και ανά δημοτική ενότητα και κοινότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης, χαρακτήρισε «τεράστιο το ενεργειακό δυναμικό» που μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής του βορείου Έβρου, προαναγγέλλοντας «εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ιδιαίτερα αξιόλογα ευρήματα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Ορεστιάδα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα συμπεράσματα, τόσο για την ισχύ της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί όσο και για τα πολλαπλά οφέλη για την πόλη, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, το περιβάλλον και τους ενεργειακούς στόχους της χώρας.

Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προταθούν και οι τρόποι αξιοποίησης της βιομάζας , ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο οικονομικό όφελος για όλους τους συντελεστές. «Δεν είναι δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο, από τη στιγμή που η σκοπιμότητα της επένδυσης εμφανίζεται αποδοτική οικονομικά», υπογράμμισε ο κ. Τσολακίδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ανεπτυγμένη και δοκιμασμένη τεχνολογία, υπάρχουν κίνητρα να αναλάβουν πρωτοβουλία οι δήμοι μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία».

ert.gr