Ο barista που έχει κάνει το Διδυμότειχο να λατρεύει τον φανταστικό καφέ του!

4748

Ο καφές στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον τέχνη κατά μια άποψη και οι απαιτήσεις μας, για έναν καλό καφέ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όλοι μας έχουμε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τις νέες γεύσεις που έχουν κατακλύσει τους καταλόγους των καφέ που επισκεφθήκαμε.

Πέρα από τα καλά και φρέσκα χαρμάνια που είναι το βασικό συστατικό ενός καλού καφέ, αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι ποιος βρίσκεται πίσω από τον καλοσερβιρισμένο καφέ που στέκεται μπροστά μας και περιμένει να τον απολαύσουμε. Αναφερόμαστε φυσικά στον barista.

Το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνιση του στο Διδυμότειχο ένας νέος barista που με τις δημιουργίες του έχει κάνει πολύ κόσμο να μιλά γι΄αυτόν. Όχι άδικα, αφού και μεις δοκιμάσαμε τον καφέ του και μείναμε εντυπωσιασμένοι. Τον ανακρίναμε λοιπόν για να μάθουμε το μυστικό πίσω από τους φανταστικούς καφέδες που φτιάχνει.

Ο Βασίλης μας ήρθε από τη Σπάρτη και είναι φοιτητής στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής.

Διαβάστε λοιπόν τι μας είπε για τους εξαιρετικούς καφέδες που δημιουργεί!

1) Από πότε ασχολείσαι με την τέχνη του καφέ; 

Η πρώτη μου επαφή με τον καφέ ήταν πριν δύο χρόνια, κατά την διάρκεια των σπουδών μου όταν ζήτησα εργασία σε καφετέρια στο Διδυμότειχο.

2) Τι εκπαίδευση πρέπει να έχει ένας barista έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών;
Ένας barista μπορεί μέσα από σεμινάρια και σχολές, να εκπαιδευτεί και να καταρτιστεί. Εγώ ανοίγοντας ένα μόνο βιβλίο και βάζοντας όλο μου τον εαυτό κατάφερα χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση να φτιάχνω καλό καφέ!
3) Υπάρχουν κάποια μυστικά έτσι ώστε να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα; (μύλος άλεσης, γραμμάρια σε καφέ, δευτερόλεπτα εκχύλισης, μηχανή κ.α)
 Σίγουρα υπάρχουν μυστικά τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα τον barista. Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζουν τα γραμμάρια του καφέ, ο χρόνος εκχύλισης, η ποικιλία του καφέ καθώς και ο τρόπος παρασκευής του.
4) Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία στροφή σε καφέ εσπρέσο (με όλες τις παραλλαγές), πιστεύεις πως είναι μόδα και αν όχι, ποιες οι διαφορές από το φραπέ και τον καφέ φίλτρου ; 
 Ο espresso είναι ένα είδος καφέ που το συναντάμε παγκοσμίως και έχει διαδοθεί  τόσο και για αυτό το λόγο τον προτιμούν πολλοί . Άρα θα μπορούσα να πω ότι στις μέρες μας έχει γίνει”μόδα” αυτό τι είδος καφέ!
5) Πολλές φορές ακούμε ότι ο φρέντο εσπρέσο τελειώνει γρήγορα και ΔΕΝ είναι όπως το παραδοσιακό φραπεδάκι και οτι φταίει αυτός που το έκανε κλπ κλπ.. Πόσα ml τελικά πρέπει να είναι ο σωστός φρέντο εσπρέσο; 
Σε καμιά περίπτωση δεν φταίει ο BARISTA που το φτιάχνει. Ένας φυσιολογικός freedo espresso είναι γύρο στα 250 ml. Από εκεί και πέρα έχει σημασία το ποτήρι στο οποίο θα σερβιριστεί καθώς και η ποσότητα του πάγου.
6) Το δικό σου μυστικό ποιο είναι ; Και πίνουμε κάθε φορά ένα τόσο απολαυστικό φλιτζάνι καφέ.. 
Δεν θεωρώ πως έχω κάποιο μυστικό να κρύψω. Το ποιο σημαντικό το οποίο θεωρώ και κάνω είναι ότι για ένα απολαυστικό καφέ δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις, αλλά η αγάπη και η ψυχή που βάζεις κατά τη διάρκεια της παρασκευής και εκτέλεσης του καφέ!