Μαρία Γκουγκουσκίδου: Τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ορεστιάδας έτους 2019

989

Ο προϋπολογισμός που σήμερα κατατίθεται από τη δημοτική αρχή δεν είναι ο πρώτος της νέας δημοτικής περιόδου. Δεν είμαστε στο 2015 για να του αποδώσουμε με καλή πίστη το άλλοθι της μεταβατικότητας, λόγω της εναλλαγής που επήλθε τότε στη διοίκηση του Δήμου μας.

Όπως επίσης δεν είναι ο τρίτος, που θα έπρεπε να εδραιώσει την πολιτική και οικονομική αλλαγή που υποτίθεται θα έφερνε στο Δήμο μας η παράταξη του κου Μαυρίδη.

Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ο πέμπτος και τελευταίος, του οποίου η εκτέλεση θα διακοπεί από τις δημοτικές εκλογές.

Κατά συνέπεια ο σημερινός προϋπολογισμός είναι για τη δημοτική αρχή κάτι σαν οικονομικός αποχαιρετισμός.

Για μας δεν έχει πια κανένα νόημα να ασκήσουμε κριτική πάνω σε νούμερα και κωδικούς. Δεν είναι πλέον αυτό το ζητούμενο.

Η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος δημότης είναι αμείλικτη.

Και η πραγματικότητα είναι ότι από τον πρώτο προϋπολογισμό μέχρι και τον σημερινό απουσιάζει πλήρως ένα έργο αναπτυξιακό ή έστω ένα στόχος συλλογικός που θα μας οδηγήσει στον Δήμο Ορεστιάδας της νέας δεκαετίας που πλησιάζει.

Από τον πρώτο έως και τον σημερινό πέμπτο προϋπολογισμό ασχολούμαστε με έργα και μελέτες που εγγράφονται και επανεγγράφονται και περνάνε χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν, αν υλοποιηθούν.

Και αναφέρω συγκεκριμένα:

  • την προσθήκη δύο αιθουσών στο δημοτικό σχολείο Πύργου, έργο το οποίο εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2016, στον προϋπολογισμό έτους 2017, στον προϋπολογισμό έτους 2018, για να αφαιρεθεί από τον σημερινό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα να υλοποιηθεί.
  • την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο δημοτικό σχολείο Βύσσας, έργο το οποίο εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2016 με 125.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2017 με 125.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2018 με 200.000 ευρώ και στον σημερινό προϋπολογισμό με 320.000 ευρώ.
  • τη διαμόρφωση της πλατείας Ορμενίου, έργο το οποίο εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2016 με 70.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2017 με 73.800 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2018 με 74.400 ευρώ, για να αφαιρεθεί από τον σημερινό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα να υλοποιηθεί.
  • τον φωτισμό του γηπέδου Κυπρίνου, έργο το οποίο εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2016 με 25.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2017 με 25.000 ευρώ και στον προϋπολογισμό έτους 2018 με 17.000 ευρώ, οπότε και υλοποιήθηκε.
  • την αντικατάσταση χλοοτάπητα στο εθνικό στάδιο, έργο το οποίο εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2017 με 100.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό έτους 2018 με 100.000 ευρώ, για να αφαιρεθεί από τον σημερινό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα να υλοποιηθεί.

Τα μοναδικά σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν από τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών είναι 2 έργα που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είναι ο δρόμος Πύργος – Λαγός και ο δρόμος Ορεστιάδα – οικισμός Πύργου, καθώς και τέσσερα έργα αποκλειστικά της σημερινής δημοτικής αρχής, που υλοποιήθηκαν μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και είναι το 4ο νηπιαγωγείο Ορεστιάδας, η διαμόρφωση των μονοπατιών του ορεινού όγκου Πετρωτών – Πενταλόφου, ο δρόμος πρόσβασης στο ΣΜΑ Βύσσας και ο δρόμος Πενταλόφου – Μπάρας.

Πού είναι η πρότασή σας κε Δήμαρχε για το ημιτελές εγκαταλειμμένο δημοτικό μέγαρο Βύσσας;

Πού είναι η πρότασή σας για το πρόσφατα κατεδαφισθέν πολιτιστικό κέντρο, του οποίου η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε εδώ και ένα έτος και δεν έχετε ακόμα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο κάποια πρόταση για την αξιοποίηση του οικοπέδου, ενώ στη θέση του χάσκουν ακόμα ανοιχτά και άσχημα τα σημεία σύνδεσης του κατεδαφισθέντος κτιρίου με το υπάρχον;

Πού είναι οι προτάσεις σας για το κατεστραμμένο και επικίνδυνο συνολικό οδικό δίκτυο του Δήμου Ορεστιάδας;

Πού είναι οι παρεμβάσεις σας στα δημοτικά γυμναστήρια; Στον μόνο αθλητικό χώρο που παρεμβήκατε είναι αυτός του δημοτικού κολυμβητηρίου και αυτό μετά τις έντονες πιέσεις από τις αρμόδιες αρχές και το αναγκαστικό κλείσιμο του κολυμβητηρίου για τρεις και πλέον μήνες.

Πού είναι οι παρεμβάσεις σας στα δημοτικά σφαγεία, τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί από την ίδρυσή τους ακόμα, εδώ και 15 και πλέον έτη;

Πού είναι ένας σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στην περιφέρεια που θα λύσει το πρόβλημα των λυμάτων της περιφέρειας του Δήμου μας;

Πού είναι η πρότασή σας για την παράρδια περιοχή, η οποία μένει χρόνια αφρόντιστη και αναξιοποίητη, χωρίς χώρους αναψυγής και υποδομές που θα την κάνουν ελκυστική στους επισκέπτες;

Πού είναι οι παρεμβάσεις σας στα επισκέψιμα τουριστικά σημεία του Δήμου μας και στους δρόμους πρόσβασης σ’ αυτά; Μιλάμε για την αρχαιολογική έκθεση Σπηλαίου, το μουσείο πέτρας και τον συνεδριακό χώρο των Πετρωτών, τα αρχαία λατομεία των Πετρωτών, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ζώνης – Δοξιπάρας.

Κλείνω με την κοινή παραδοχή ότι εδώ και 4 χρόνια ο Δήμος Ορεστιάδας είναι βυθισμένος στην αδράνεια.

Οι δημότες δεν αντέχουν άλλη αδράνεια.

Ο προϋπολογισμός αυτός να είστε σίγουρος κε Δήμαρχε ότι είναι ο προϋπολογισμός της πολιτικής σας ήττας.

Καταψηφίζουμε κε Πρόεδρε.

Ορεστιάδα 14 Νοεμβρίου 2018

Μαρία Γκουγκουσκίδου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ