Π. Πατσουρίδης: Οι αποζημιώσεις είναι θέμα επιβίωσης

1048

«Καλή είδηση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με το να μην ισχύσει το πλαφόν στην παράδοση της φετινής παραγωγής βάμβακος, σε Έβρο και Ροδόπη λόγω μείωσης παραγωγής εξαιτίας του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, σημείωσε πως οι συμμετέχοντες στην πρόσφατη σύσκεψη αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων Ενώσεων Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών, με τον κ. Αραχωβίτη, για τα ζητήματα αποζημίωσης σε καλλιέργειες που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, υπογράμμισαν πως το υπουργείο θα πρέπει άμεσα και έμπρακτα να δείξει τη στήριξή του προς του αγρότες της περιοχής, σημειώνοντας πως η προσπάθεια συνάντησης με τον υπουργό είχε ξεκινήσει από το Διδυμότειχο, όταν εκεί, τον περασμένο Ιούνιο είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με θέμα ,τις ζημιές στα χειμερινά σιτηρά. «Φέτος οι αγρότες είναι σε πραγματικά δύσκολη θέση και αν δεν δοθούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις τότε πραγματικά τίθεται θέμα επιβίωσής τους με αντίκτυπο και στην τοπική αγορά» είπε ο κ. Πατσουρίδης.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις γεωπόνων της περιοχής, είπε πως η παραγωγή χειμερινών σιτηρών των συνολικά 350 χιλιάδων στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν , υπέστη ζημία σ το 60% έως 70% και απώλεια εισοδήματος 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο βαμβάκι η οικονομική απώλεια θα είναι περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, με 70% καταστροφή στα συνολικά 160 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργήθηκαν.

ΕΡΤ Ορεστιάδας