Κατά τις ανασκαφές που συνεχίζονται στην αρχαιολογική περιοχή του Σινάνκιοϊ, βρέθηκε εκκλησία 1500 ετών της πρώιμης βυζαντινής εποχής.
Συνεχίζονται οι εργασίες ανασκαφών που γίνονται από το Τμήμα Τεχνών του πανεπιστημίου Θράκης και το μουσείο Αδριανούπολης στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Σινάνκιοϊ της επαρχίας Λαλάπασά, που έχει ένα παρελθόν 3 χιλιάδων ετών και είναι από τους πιο παλιούς οικισμούς της Θράκης
Στις εργασίες που γίνονται με επικεφαλής τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δρ. Ενγκίν Μπεκσάτς, βρέθηκαν απομεινάρια μιας από τις πρώτες εκκλησίες της Θράκης που είναι από το 500 μΧ.
Μετά από τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια της εκκλησίας, ενώ οι πέτρες του δαπέδου εμφανίστηκαν στις μέρες μας χωρίς να έχουν χαλάσει. Στα πλαίσια των εργασιών που συνεχίζονται στην περιοχή βρέθηκαν τάφοι ανήκοντες σε Θράκες και τείχη σε περιοχή που υπήρχε καστρόπολη. Ο καθηγητής Δρ. Ενγκίν Μπεκσάτς σε δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους ανέφερε πως το Σινάνκιοϊ είναι ο πιο παλιός οικισμός της περιοχής. Ο Μπεκσάτς είπε πως τα ιστορικά απομεινάρια κτίσματα στην αρχαιολογική περιοχή του Σινάνκιοϊ έχουν ένα παρελθόν 3.000 ετών και συνέχισε λέγοντας : Στις μέρες μας αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως Σινάνκιοϊ. Μια από τις σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές της Θράκης. Γνωρίζουμε πως εδώ η ζωή άρχισε το 1000 π.Χ. και συνεχίστηκε μέχρι τον μεσαίωνα. Αυτό μας δείχνουν και οι εργασίες που κάνουμε. Υπάρχει μια καστρόπολη και ένας πολύ μεγάλο αστικός οικισμός. Και όσο και να στον κόσμο είναι γνωστό ως κάστρο, εδώ είναι μια πόλη. Σε παλιά αρχεία αναφέρεται σαν Πραβάντο ή Πράμπαντον και θα πει ¨Το πρόβατο του Θεού¨. Οι έρευνες που κάναμε κατέδειξαν τους ιερούς χώρου των Θρακών. Στις τελευταίες ανασκαφές που κάναμε βρήκαμε τάφους σαν κύβος σκαλισμένους σε βράχους, κάτι που μας δείχνει πω εδώ ήταν νεκροταφείο Θρακών¨.
Ο Μπεκσάτς περιέγραψε πως έφθασαν στα ερείπια μια εκκλησίας 1500 ετών που φέρει τα σημάδια του βυζαντινού πολιτισμού και συνέχισε λέγοντας : Μετά από τους Θράκες , γνωρίζουμε πως εδώ υπήρξε μια σημαντική βυζαντινή πόλη . Εδώ βρισκόταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της εποχής του. Γνωρίζουμε πως τότε η πόλη εδώ ήταν η μεγαλύτερη μετά από την Αδριανούπολη πόλη, όπως ήταν γνωστή τότε η Εντίρνε. Στην περιοχή οι ανασκαφές άρχισαν πριν από 6 έτη και έχουμε βρει ιστορικά κτίρια της Θρακικής και πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Στις ανασκαφές που αρχίσαμε μετά από 2 έτη, συναντήσαμε ενδιαφέροντα ευρήματα. Μεταξύ αυτών εντυπωσιακή είναι η εκκλησία που βρήκαμε. Σε αυτή την εκκλησία βρήκαμε ακόμη και τα τούβλα με τα οποία είναι κατασκευασμένο το πάτωμα της. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν οι εργασίες μας στην εκκλησία. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας δείχνουν πως πρόκειται για ένα κτίσμα της πρώιμη βυζαντινής περιόδου που χτίστηκα το 500 μ.Χ. Τα πρώτα στοιχεία μας δείχνουν πως ήταν μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της Θράκης¨.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1105926/Edirne_de_bin_500_yillik_kilise_bulundu.html
http://tourkikanea.gr