Το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης λέει όχι στα τροχαία ατυχήματα !!!

1384

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών, που καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Κέντρο Αναφοράς για την Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών (GFARC) της IFRC να γιορτάζεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη και που φέτος συμπίπτει με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το φετινό μήνυμα είναι αφιερωμένο στα Τροχαία Ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την ένατη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι (ΠΟΥ 2015). Είναι μάλιστα η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 29 ετών, ενώ  ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους (49%), είναι πεζοί. Παράλληλα άλλα 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από την ίδια αιτία.

Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ (ΠΟΥ 2015), τα ατυχήματα στο δρόμο και οι επιπτώσεις τους μπορούν τα μειωθούν κατά πολύ αν εστιάσουμε στην πρόληψη:

  • Η σωστή χρήση του κράνους από τους μοτοσικλετιστές θα μείωνε το ρίσκο θανάτου στο 40% και το ρίσκο πολλαπλών τραυμάτων στο 70%
  • Η χρήση της ζώνης ασφαλείας μειώνει το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 40% στους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων και σε ποσοστό 75% στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ θα μείωνε το ενδεχόμενο θανατηφόρου ατυχήματος σε ποσοστό 20%.

Η εμπειρία δείχνει ότι σημαντική επιτυχία στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συντονισμένες δράσεις φορέων για τη λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας, καθώς και την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα πρόληψης και ασφαλούς ανταπόκρισης μετά από κάποιο ατύχημα. Η πορεία της κατάστασης ενός θύματος εξαρτάται πολύ από το αν του παρασχεθούν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος οι πρώτες βοήθειες.

Η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική δράση. Η σημαντικότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος Διεθνής Οργανισμός στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα.