Τελικά το μακιγιάζ κάνει τις γυναίκες να φαίνονται μικρότερες;

1626

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μακιγιάζ γενικά ενισχύει τη φυσική εμφάνιση κάποιου, κάνοντας το πρόσωπο που το φοράει να φαίνεται πιο ελκυστικό. Τι λέει όμως το μακιγιάζ για την ηλικία μιας γυναίκας;

Τελικά το μακιγιάζ δείχνει την ηλικία μιας γυναίκας; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το πως θα λειτουργήσει το μακιγιάζ για μια γυναίκα κρίνεται με βάση την ηλικία της.

Σε μια έρευνα του British Journal of Psychology, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν την απάντηση σε μια ενδιαφέρουσα σχετικά ερώτηση: Μήπως το μακιγιάζ σε κάνει να φαίνεσαι νεότερη;

Η απάντηση: Εξαρτάται από την ηλικία.

Στην πρώτη από μια σειρά μελετών, η ερευνητική ομάδα φωτογράφισε 32 γυναίκες σε 4 ηλικιακές ζώνες: 20, 30, 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν χωρίς μακιγιάζ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να μαντέψουν την ηλικία των εικονιζόμενων γυναικών με και χωρίς μακιγιάζ, και να αξιολογήσουν την ελκυστικότητά τους από το εύρος 0-100.

Οι 40άρες και ιδιαίτερα οι 50άρες φαινόντουσαν νεότερες όταν φορούσαν μακιγιάζ. Οι 30άρες έδειχναν ακριβώς την ηλικία που έχουν. Οι 20άρες φαινόντουσαν μεγαλύτερες ηλικιακά όταν φορούσαν μακιγιάζ.

Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα των νεότερων γυναικών που με το μακιγιάζ φαίνονται μεγαλύτερες βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι κοινωνικοί κανόνες για το πότε πρέπει μια γυναίκα να αρχίσει να φοράει μακιγιάζ, με την σκέψη ότι μόλις μπήκε στην ενηλικίωση. Ως εκ τούτου, η συσχέτιση μεταξύ μακιγιάζ και ενηλικίωσης μπορεί να προκαλέσει τον μέσο άνθρωπο να μαντέψει ότι η νεαρή κοπέλα που φοράει μακιγιάζ είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που φαίνονται μικρότερες ο λόγος είναι άλλος. Το μακιγιάζ επηρεάζει την αντίληψη της ποιότητας του δέρματος και επίσης θέτει σε υπερβολή τα νεανικά χαρακτηριστικά όπως τα μεγάλα μάτια, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μικραίνει τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, όλες οι γυναίκες εξακολουθούσαν να θεωρούνται πιο ελκυστικές με μακιγιάζ παρά χωρίς.

ipop.gr