Αλεξανδρούπολη: Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία για τα παιδιά και τον πόλεμο

723

Εκδηλώσεις σε Τρίκαλα και Αλεξανδρούπολη,με τη συμμετοχή μαθητών από Δημοτικά και Γυμνάσια, οργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν ενταγμένες στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ που ξεδιπλώθηκε κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018, με τον τίτλο «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα». Η φωτογραφία ενός παιδιού από εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής στην αφίσα της εν λόγω πρωτοβουλίας συνοδευόταν από τα ερωτήματα: «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί “να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ;”».

Γύρω από αυτά οι μαθητές κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, αξιοποιώντας κάθε μορφή έκφρασης – καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λπ.), είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκατοντάδες παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, σχολίασαν την αφίσα με την εικόνα του παιδιού και τα ερωτήματα που τέθηκαν γύρω από αυτή.

Η συμμετοχή στη φετινή πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αριθμό έργων παιδιών, αλλά και σχολείων. Στο αναβαθμισμένο περιεχόμενο συνέβαλαν η συμμετοχή παιδιών δύο Γυμνασίων της πόλης, όπως επίσης τα ομαδικά έργα που κέρδισαν το ενδιαφέρον, αλλά και ατομικά έργα που διακρίθηκαν για την εικαστική και εκφραστική τους αντίληψη. Ορισμένα παιδάκια δεν έχασαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν επιτόπου με χαρτιά και μαρκαδόρους της Επιτροπής.

Τα εκατοντάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε από την Επιτροπή Ειρήνης ο Παναγιώτης Γεροκώστας, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την Μελίνα Σκαμπαρίνα,μέλος της Επιτροπής Ειρήνης, η οποία τόνισε πως τα παιδιά «μάς συγκίνησαν με τον αυθορμητισμό των έργων τους, με τον πλούτο των συναισθημάτων που εξέφρασαν, με την ανθρωπιά της σκέψης τους». Ακολούθησαν πλούσιο καλλιτεχνικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα και η απονομή των αναμνηστικών στα παιδιά.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης. Απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη, θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το δράμα των προσφύγων, αντιπολεμικά τραγούδια, ομιλίες, συγκίνησαν, έθεσαν καίρια ερωτήματα και προκάλεσαν γόνιμο προβληματισμό σε όλους, μικρούς και μεγάλους, για τους πολέμους που ξεσπούν ανά τον κόσμο και ποιοι τους προκαλούν.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση ζωγραφικής με τα έργα, ατομικά και ομαδικά, μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριες, που είχαν προετοιμαστεί καιρό πριν, με τη βοήθεια και τη στήριξη των δασκάλων τους.

rizospastis.gr