Να ενταχθεί και ο Έβρος στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου

1027

Επιστολή στον υφυπουργό οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, με θέμα την ένταξη του Έβρου στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ Χρήστος Τσομπανίδης.

Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την επιχειρηματικότητα των παραμεθόριων περιοχών , της οποίας ευαισθησίας είχαμε την τιμή να γίνουμε κοινωνοί κατά τη συνάντηση μας μαζί σας στην ALEXPO 2018 στην Αλεξανδρούπολη , θα θέλαμε να ζητήσουμε την πρωτοβουλία και την παρέμβασή σας για την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού ισοδύναμου (που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/7/2018 για 49 νησιά ) και για το Ν.Εβρου , καθότι όπως γνωρίζετε ο νομός μας και ιδιαίτερα το Βόρειο τμήμα του παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες που επιτρέψτε μου να επισημάνω :
Είναι ο πιο επιμήκης νομός, που τα βόρεια τμήματα του απέχουν σχεδόν 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα μας την Αλεξανδρούπολη , από όπου και αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω τα κόστη μεταφοράς.
Υπάρχει στα τμήματα αυτά μεγάλη αγροτική παραγωγή που επιβαρύνεται στην πηγή της από υψηλό μεταφορικό κόστος κατά την μεταφορά της προς την ενδοχώρα.
Υπάρχει μεταποιητική και βιοτεχνική παραγωγή που επίσης επιβαρύνεται στην πηγή της με μη ανταγωνιστικά μεταφορικά κοστολόγια
Τα καύσιμα έρχονται με βεβαρημένο μεταφορικό κόστος, διαμορφώνοντας έτσι προς τα πάνω τις τιμές λιανικής πώλησης και καθιστούν ακόμη πιο άνισο τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες.
Γενικά όλα τα προϊόντα και τα εμπορεύματα που μεταφέρονται από και προς τον Ν. Έβρου και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του, επιβαρύνονται με δυσανάλογο μεταφορικό κόστος που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τους.
Τα υψηλά κόστη μετακίνησης των πολιτών από και προς την ενδοχώρα και ιδιαίτερα την Αθήνα πλήττουν ευθέως και την επισκεψιμότητα στο νομό μας
Ζητούμε την παρέμβαση και τη βοήθειά σας για την ένταξη του Ν. Έβρου στο μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν.Ορεστιάδας και Περιφέρειας
Χρήστος Τσομπανίδης