Χρήστος Γιαννόπουλος: Ένας πρωτοπόρος δάσκαλος από το Πραγγί Διδυμοτείχου

1850

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕ ΖΗΛΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ) ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΗΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ.

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος του Γεωργίου και της Παρασκευής γεννήθηκε στο παρέβριο χωριό Πραγγί, που βρίσκεται 7 χλμ. ανατολικά του Διδυμοτείχου. Υπήρξε δάσκαλος και κατόπιν επιθεωρητής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ήταν τέκνο αγροτικής οικογένειας με 5 παιδιά και από νωρίς έδειξε έφεση στα γράμματα και έτσι κέρδισε την υποστήριξη της οικογένειας του για τις σπουδές, οι οποίες ήταν και δαπανηρές και εξαιρετικά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και υπηρέτησε ως δάσκαλος στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Όντας οικογενειάρχης πλέον με τετραμελή οικογένεια αποφάσισε, στηριζόμενος αποκλειστικά στο μισθό του, να μετακομίσει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μετεκπαίδευση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε σπουδαίους Πανεπιστημιακούς δασκάλους. Ο ίδιος σε έργο του αναφέρεται στον Κωνσταντίνο Σπετσέρη και στον Γεώργιο Μέγα.

Η Κοινωνιογραφική και Λαογραφική Μελέτη του Χρ.Γιαννόπουλου

Εφαρμόζοντας τις γνώσεις που αποκόμισε από τη μετεκπαίδευσή του, συνέγραψε και την Κοινωνιογραφική και Λαογραφική Μελέτη για την ιδιαίτερη πατρίδα του το Πραγγί, η οποία είναι καταχωρημένη στο Αρχείο του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού (30οςτόμος).

Επιστρέφοντας στο Διδυμότειχο, προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους άλλους δασκάλους, διοργανώνοντας σεμινάρια και εκθέσεις εποπτικών οργάνων διδασκαλίας. Μάλιστα ενέπνευσε τους μαθητές του στην κατασκευή απλών εποπτικών οργάνων, καθιστάμενος έτσι πρωτοπόρος της βιωματικής διδασκαλίας μέσα στην τάξη. Μερικά από αυτά σώζονται μέχρι σήμερα από τον γιό του που είναι επίσης εκπαιδευτικός.

Εκτός από  το σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, δίδαξε και σε σχολεία του Διδυμοτείχου και της Αθήνας.

Το 1971 κατόπιν επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, προήχθη σε Επιθεωρητή των Δημοτικών Σχολείων. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Επιθεωρητής στο Νομό Ξάνθης (στα δυσπρόσιτα μειονοτικά σχολεία) και κατόπιν στους Νομούς Τρικάλων και Ημαθίας.

Η δράση του όμως δεν περιορίστηκε μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα. Με δική του πρωτοβουλία και ενέργειες προς τον Ο.Σ.Κ. (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) και ξεπερνώντας όλο το λαβύρινθο της  γραφειοκρατίας, χτίστηκε νέο σχολείο στο χωριό του και αργότερα ένα δεύτερο σχολείο ακόμη μεγαλύτερο. Σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Πραγγίου.

Παρέλαση στις 25 Μαρτίου 1962

Επίσης με δικές του ενέργειες χτίστηκε το 3οΔημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου. Είναι χαρακτηριστικό της εκτίμησης που είχαν στο πρόσωπό του οι συνάδελφοί του, το γεγονός ότι επειδή ο Χρ. Γιαννόπουλος μετατέθηκε στην Αθήνα πριν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σχολείου, ο Σύλλογος των δασκάλων αποφάσισε προς τιμήν του, να μη γίνουν τα εγκαίνια του σχολείου μέχρι να επανέλθει στο Διδυμότειχο και να είναι παρών ο ιδρυτής του.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο του, που θα παραμένει για πολλά χρόνια, είναι η εκκλησία της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πραγγίουπου χτίστηκε με πρωτοβουλία του και σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε ο ίδιος.

Ως ένθερμος υποστηρικτής της λαϊκής παράδοσης, έδωσε βήμα και προώθησε άξιους τοπικούς καλλιτέχνες, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης (άγνωστος τότε στο ευρύ κοινό), διοργανώνοντας χορούς και εκδηλώσεις, κυρίως στο προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου (όπου σήμερα στεγάζεται το ΤΕΙ Νοσηλευτικής).

Απέκτησε δύο παιδιά και πέντε εγγόνια. Απεβίωσε ήρεμα το 1994, με ήσυχη συνείδηση, έχοντας αφήσει σπουδαίο έργο και αγαθή μνήμη σε όσους τον γνώρισαν.

Διδυμότειχο, 02 Ιουλίου 2018

Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης)

Σημείωση: Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κλέαρχο Γιαννόπουλο, γιο του Χρήστο Γιαννόπουλου και εκπαιδευτικό σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης, για τη σημαντική συμβολή του με στοιχεία και υλικό.

kastropolites.com