Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης στο 1ο 15ήμερο Ιουνίου

1399

Η Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης, με τους Εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής συμμετείχαν στις παρακάτω εκδηλώσεις για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών:

  • Στο  7ο Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Ακαδημιών «Αγίας Μαρίνας» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018 στο γήπεδο Μαΐστρου με τη συμμετοχή των αθλητικών ακαδημιών της Αλεξανδρούπολης, του Βορείου Έβρου και της Κομοτηνής.

  Η Ομάδα έδωσε τις Πρώτες Βοήθειες σε περιστατικά τραυμάτων, ρινορραγίας, δύσπνοιας και οιδημάτων.

  • Στην 5η Ορφική Συνάντηση Στίβου, που  πραγματοποιήθηκε  στο γήπεδο “ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ” μετά την αναβολή του Μαρτίου λόγω κακοκαιρίας στις 3 Ιουνίου 2018.

Περισσότεροι από 500 αθλητές συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Αλεξανδρούπολης για να συμμετάσχουν στην αθλητική γιορτή  στα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε στην διοργάνωση με την Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης των Εθελοντών Νοσηλευτικής αντιμετωπίζοντας θλάσεις, κακώσεις και δήγματα εντόμων.

  • Στην γιορτή κολύμβησης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2018, από την Οργανωτική  Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) και την Ομάδα Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στο κλειστό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης.

Στους κολυμβητικούς αγώνες συμμετείχε η τρίτη τάξη όλων των δημοτικών σχολείων της Αλεξανδρούπολης που είχαν ενταχθεί γι’ αυτόν τον χρόνο στο πλαίσιο της εκμάθησης του αθλήματος της κολύμβησης στο μαθητικό τους ωρολόγιο.

  •  Στο Τουρνουά Βόλεϊ Δημοτικών Σχολείων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2018 κλειστό γυμναστήριο του “ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ” υπό τη διοργάνωση του Αθλητικού Σωματείου Βόλεϊ “ΦΟΙΝΙΚΑΣ ” Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα στις αθλητικές εγκαταστάσεις συγκεντρώθηκαν 190 παιδιά περίπου ενώ έδωσαν “το παρών” οι αθλητικές ομάδες της Νέας Βύσσας, του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Διδυμοτείχου, ΈΒΡΟΣ Σουφλίου, του Τυχερού, της ΝΙΚΗ Αλεξανδρούπολης, της Ακαδημίας Κομοτηνής και του ΦΟΙΝΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

 Η Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης του Τομέα Νοσηλευτικής ήταν παρούσα για την παροχή πρώτων βοηθειών στους μικρούς αθλητές αντιμετωπίζοντας περιστατικά τραυμάτων και εγκαυμάτων. 

 Στο  5ο Τουρνουά Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών “LOGA CUP”  που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2018  στο γήπεδο του Απαλού Αλεξανδρούπολης από την ομάδα της Νίκης Απαλού Αλεξανδρούπολης, η οποία συνεργάζεται με την Π.Α.Ε. Ολυμπιακός.

Στην αθλητική συνάντηση συμμετείχαν 7 ποδοσφαιρικές ομάδες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ο Π.Α.Ο.Κ. Ισακίου, Π.Α.Ο.Κ. Κομοτηνής, “ΑΣΠΙΔΑ” Ξάνθης, “ΟΡΦΕΑΣ” Δικαίων, “ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ” Αλεξανδρούπολης, “ΕΘΝΙΚΟΣ” Αλεξανδρούπολης καθώς και η διοργανώτρια ομάδα “ΝΙΚΗ” Απαλού Αλεξανδρούπολης.

Με αίτημα της αθλητικής διοργανώτριας ομάδας, παραβρέθηκε η Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης του Τομέα Νοσηλευτικής στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ειδικότερα οι εθελοντές μας περιποιήθηκαν περιστατικά που αφορούσαν θλάσεις, τραύματα, εγκαύματα και ρινορραγία

  • Στους κολυμβητικούς αγώνες “ΝΗΡΙΗΔΕΙΑ 2018”  που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουνίου 2018 από τον Μουσικογυμναστικό Σύλλογο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης-Τμήμα Κολύμβησης στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης.

Στην αθλητική εκδήλωση συμμετείχαν οι κολυμβητικές ακαδημίες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας με τους μικρούς κολυμβητές να αγωνίζονται δυναμικά για την πρόκρισή τους στις πρώτες θέσεις.

Αντίστοιχα δυναμική ήταν και η παρουσία της Ομάδας Υγειονομικής Κάλυψης των Εθελοντών Νοσηλευτικής που παραβρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών στους αθλητές και τους θεατές, έπειτα από σχετικό αίτημα του συλλόγου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ.

  • . Την 1η Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών στην τελευταία ομάδα προσωπικού της ΕΛΑΣ, αποτελούμενη από 18 άτομα.

 Περισσότεροι από 370  υπάλληλοι της ΕΛΑΣ του Νομού Έβρου, εκπαιδεύτηκαν σε όλο το φάσμα της παροχής των Πρώτων Βοηθειών, από την περιποίηση τραυμάτων, θλάσεων, καταγμάτων, εγκαυμάτων, δηλητηριάσεων, πνιγμονής έως την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Επιπλέον μας επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες στον εργασιακό τους χώρο, καθώς εξαιτίας της ιδιότητά τους και της άμεσης παρουσίας τους σε περιστατικά ατυχημάτων θα έχουν τα εφόδια για τη διαχείριση, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες ανακουφίζοντας τον πόνο ενός συγγενικού προσώπου.

 Παράλληλα γνώρισαν την ιστορία και το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

 Η προσπάθεια εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΛΑΣ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ερυθρού Σταυρού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΒΑΝΤΑ

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, πάντα πρωτοπόρος σε θέματα υγείας προάγει, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, την πρόληψη ως κύρια αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Σε συνεργασία λοιπόν με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Τομέα Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ. πρόκειται να υλοποιηθούν στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, με θέμα “Υγιεινός Τρόπος Ζωής” και “Ατομική Υγιεινή”.

Για τον λόγο αυτό, η Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια του τμήματος κυρία Αλεξάνδρα Μπαμπούλη επισκέφτηκε  το Δημοτικό Σχολείο του Άβαντα στις 4 και 5 Ιουνίου για την πραγματοποίηση των παραπάνω σεμιναρίων. 

Οι μικροί μαθητές εκπαιδεύτηκαν στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην ατομική υγιεινή με διασκεδαστικό τρόπο, συμμετέχοντας ενεργά  στα βιωματικά μαθήματα. Τα παιδιά έμαθαν να ελέγχουν και να παρατηρούν την υγιεινή των δοντιών τους,  βουρτσίζοντας σωστά τα δόντια τους με οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, να σαπουνίζουν και να πλένουν τα χέρια τους.

Η πρόληψη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποφυγή μετάδοσης ιώσεων  και μικροβίων και γενικότερα για την την προάσπιση της υγείας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της εκπαίδευσης και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν την τήρηση ατομικής υγιεινής και τον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και τις συνέπειες που απορρέουν από τη μη τήρηση των κανόνων υγείας.