Πως επηρεάστηκε η εμπορική αξία των φετινών σκόρδων Ν. Βύσσας

1303

Την έκθεση του ΕΛΓΑ, συνεργεία του οποίου θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στο επόμενο διάστημα, αναμένουν οι σκορδοπαραγωγοί της Ν. Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας, αφού προηγήθηκε η κατάθεση των σχετικών δηλώσεων ζημίας.

Η φετινή παραγωγή των περίπου 1.500 στρεμμάτων , παρουσιάζει «μικροκαρπία», όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας το μέλος του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών , Γιάννης Μαργαριτίδης και αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και κυρίως στις συνεχής βροχοπτώσεις και σαφώς επηρεάζει και την εμπορική αξία του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής σκόρδου ανά στρέμμα, αγγίζει τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μαργαριτίδη, λέγοντας πως πρόκειται για μια «πολυδάπανη, απαιτητική και ευαίσθητη καλλιέργεια».

Επιπλέον , κάλεσε όλους τους παραγωγούς της περιοχής να συνταχθούν με τον Συνεταιρισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής διαθέτει σχεδόν το 1/3 των στρεμμάτων καλλιέργειας σκόρδου, τονίζοντας ότι η ενδυνάμωσή του θα βοηθήσει στην επέκταση των εμπορικών συμφωνιών και σε άλλες χώρες , εκτός από την Γερμανία και Βουλγαρία που κυρίως εξάγεται σήμερα. Σημειώνεται ότι στη Ν. Βύσσα παράγεται το 70% σκόρδου στην Ελλάδα.

ert.gr