Κοροϊδία δίχως τέλος για τους τευτλοπαραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης! Αρνείται η διοίκηση της ΕΒΖ να τους διαθέσει σπόρους για καλλιέργεια!!

1096

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- Τροφίμων,κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το γεγονός ότι δεν έχουν διατεθεί σπόροι στους τευτλοπαραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΕΒΖ έχει διαθέσει τευτλόσπορους σε όλους τους παραγωγούς που έχουν ζητήσει απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, μολονότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η καλλιεργητική περίοδος σε αυτές.

Το γεγονός της εξαίρεσης των παραγωγών του Έβρου και της Ροδόπης από τη συγκεκριμένη διαδικασία έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, καθώς και σενάρια για ειλημμένη απόφαση να κλείσει και το Εργοστάσιο της Ορεστιάδας με ευθύνη των αγροτών!

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το γεγονός ότι δεν διατίθενται τευτλόσποροι σε μια περιοχή που λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν ενδείκνυται η καλλιέργεια τους και μάλιστα αυτή έχει επιμηκυνθεί λόγω και των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων με διάρκεια και των πλημμυρικών φαινομένων ! Όπως φαίνεται η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο ζάχαρης της Ορεστιάδας και με αυτόν τον τρόπο βρίσκει το τέλειο άλλοθι… Αφού δεν θα υπάρχει παραγωγή, για ποιο λόγο να ανάψει το φουγάρο…

Το θέμα είναι ότι πιθανόν να τους διατεθούν αργότερα σπόροι, αλλά θα είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η καλλιεργητική περίοδο και η παραγωγή θα είναι μηδαμινή.

Το τελειωτικό χτύπημα για τους τευτλοπαραγωγούς είναι ότι έχουν εμπλακεί σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου , όπου για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών θα πρέπει να υπογράψουν ως εγγυητές δανείου ισόποσου με τα χρήματα που τους οφείλονται, το οποίο παίρνει η ΕΒΖ από την συγκεκριμένη τράπεζα, για να τους πληρώσει. Πήραν δηλαδή δάνειο για να εισπράξουν τα χρήματα τους, ενώ παρέδωσαν ατόφια την παραγωγή τους, αφού έβγαλαν μέσω αυτής 18.000 τόνους ζάχαρης!!!

Ο Βουλευτής ρωτάει τους δύο Υπουργούς για ποιο λόγο δεν έχουν διατεθεί τευτλόσποροι στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης, ενώ έχουν διατεθεί σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας που διανύουν πρώιμη καλλιεργητική περίοδο και η οποία εκπνέει.

Επίσης, αν σκοπεύουν να διαθέσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τευτλόσπορους στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης και αν ισχύουν οι πληροφορίες περί κλεισίματος των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα.