Διοργάνωση διημερίδας για την αξιοποίηση των πόρων της περιοχής προς όφελος των αγροτών

1139

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αν.Μακεδονίας και Θράκης, κ Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς, απέστειλε ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, προτείνοντας την διοργάνωση διημερίδας με θέμα την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής του Έβρου, την αντιπλημμυρική του θωράκιση, την διερεύνηση νέων καλλιεργητικών δυνατοτήτων αλλά και της χρηματοδότησης αυτών.

 

Συγκεκριμένα στην επιστολή προτείνεται η αξιοποίηση των γνωριμιών που έχουν επιτευχθεί στα πλαίσια των διπλωματικών σχέσεων, με επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, που διαθέτουν πλούσια εμπειρία στα παραπάνω ζητήματα, βραβεύσεις κι επιστημονικό έργο. 

 

Στόχος είναι να παραχθούν συμπεράσματα και να δρομολογηθούν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση το αγροτικό εισόδημα της περιοχής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

 

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Στα πλαίσια των διπλωματικών επαφών που είχαμε κατά το παρελθόν, αναπτύχθηκε μια συνεργασία με αξιόλογους διεθνείς παράγοντες, επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στην υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και στον αγροτικό τομέα,  με την δραστηριοποίηση τους σε παγκόσμιους οργανισμούς όπως ο F.A.O. και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον David Neven, ανώτερο οικονομολόγο που αυτή την στιγμή εργάζεται στην FAO (Food and Agricultural Organization of the  United Nation) με παραπάνω από πλούσια εμπειρία στους τομείς του σχεδιασμού, της τεχνικής καθοδήγησης σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, στην αειφόρο ανάπτυξη της διατροφικής αλυσίδας, με πτυχία στη Γεωτεχνολογία, στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Γεωργική Οικονομία (δείτε αναλυτικό βιογραφικό στον σύνδεσμο http://www.fao.org/sustainable-food-val…/…/platform-team/en/).

Επίσης στον Wim Verheught, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι Διευθυντής Ανάπτυξης στην εταιρεία Mott MacDonald, με 20χρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την επίβλεψη τεχνικών έργων, βραβευμένος το 2011 για την συμβολή του στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Water  Governance  in the  western EECCA countries project’ με στόχο την μείωση της μόλυνσης, την δίκαιη και αποτελεσματική διανομή των διασυνοριακών υδάτινων πόρων (πχ ποτάμια που διατρέχουν πολλές χώρες) (δείτε πλήρες βιογραφικό στον σύνδεσμο https://www.linkedin.com/in/wim-verheugt-153232a/).

Έχοντας ως γνώμονα την βελτιστοποίηση των συνθήκων διαβίωσης των κατοίκων του νομού, την οικονομική αναβάθμιση του αγροτών μέσω της αξιοποίησης των πόρων που διαθέτει ο τόπος, θα θέλαμε όπως εξετασθεί η περίπτωση της αξιοποίησης αυτών των γνωριμιών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η διεθνής εμπειρία και πρακτική προς όφελος του τόπου μας.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε να εξετασθεί η περίπτωση της διοργάνωσης εκ μέρους της Π.Α.Μ.Θ. μιας διημερίδας με προσκεκλημένους τους παραπάνω παράγοντες. Ως θέματα της διημερίδας μπορούν να αναδειχθούν η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού από τους ποταμούς που τον διατρέχουν,  η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στο αγροτικό τομέα με προτάσεις για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, αλλά και για τα υφιστάμενα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με όλους αυτούς τους διεθνείς παράγοντες, προκειμένου να δώσουμε μια προσθετική αξία στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων.