Τι γίνεται με το υπηρεσιακό κινητό των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία! Τι ζητά ο εισαγγελέας, τι απαντά το προξενείο

1788

Θρίλερ με το υπηρεσιακό τηλέφωνο που είχαν μαζί τους οι δυο στρατιωτικοί που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία!

Στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται στα κινητά των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr οι δικαστικές αρχές ζήτησαν να πάρουν τους κωδικούς όχι μόνο από τα προσωπικά τηλέφωνα του ΕΠΟΠ λοχία και του αξιωματικού, αλλά και τους κωδικούς από το υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Το υπηρεσιακό τηλέφωνο χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με την μονάδα τους αλλά και με την ιεραρχία και ενδέχεται να περιέχει στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για καταγγελίες περί κατασκοπείας.

Για παράδειγμα ενδέχεται να περιέχουν κάποιες φωτογραφίες οι οποίες όμως μπορεί να έχουν τραβηχτεί από άλλους, καθώς το τηλέφωνο το παίρνει το περίπολο και δεν είναι προσωπικό.

Επίσης ενδέχεται να έχει κωδικοποιημένες οδηγίες τις οποίες ενδεχομένως ενδιαφέρεται να μάθει η τουρκική πλευρά.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι τα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα ελέγχονται από κεντρικό σέρβερ, θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη σβηστεί πιθανά στοιχεία που δεν θα ήθελε η Ελλάδα να μαθευτούν από άλλη χώρα και έχει ήδη βγει εκτός του κεντρικού δικτύου.

Άρα μιλάμε για ένα απλό sony τηλέφωνο, το οποίο ίσως να έχει κάποια sms  και φωτογραφίες, έλεγαν διπλωματικές πηγές στο Armyvoice.gr.  Το ελληνικό Προξενείο πάντως το οποίο έχει από την πρώτη στιγμή αναλάβει την επικοινωνία με την τουρκική πλευρά, αρνείται να δοθούν οι κωδικοί στις τουρκικές αρχές, καθώς πρόκειται για υπηρεσιακό τηλέφωνο. Εκεί ακριβώς έχει σκαλώσει η υπόθεση μαθαίνουμε από πηγές στην Αδριανούπολη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από τους δυο Έλληνες να προσέλθουν σήμερα για να δώσουν εθελοντικά τους κωδικούς στα προσωπικά κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία είναι όπως έχει γίνει γνωστό “καθαρά” και δεν έχουν κάτι για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορηθούν. Ωστόσο μετά άλλαξε την απόφασή του και η υπόθεση έχει σκαλώσει στο υπηρεσιακό κινητό.

Η ελληνική πλευρά διαθέτει δικό της εμπειρογνώμονα και απαιτεί η έρευνα στο υπηρεσιακό κινητό να γίνει παρουσία του και να μην δοθούν οι κωδικοί και ανοιχτεί το τηλέφωνο χωρίς να είναι παρών και να πιστοποιεί το περιεχόμενο που θα ανιχνευτεί σε αυτά.