Σας έλειψαν ;;; Τα κουνούπια σιγά σιγά επιστρέφουν και η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να ριχτεί στη μάχη

1181

Με στόχο την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για μία ακόμη χρονιά και στο πλαίσιο της τριετούς σύμβασης που έχει υπογραφεί μέχρι το 2019, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προετοιμάζεται για το ξεκίνημα της σεζόν καταπολέμησης του προβλήματος των κουνουπιών που κάθε χρόνο μαστίζει την περιοχή μας.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό η ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι από τις πλέον ευαίσθητες περιφέρειες της χώρας μας αναφορικά με το πρόβλημα των κουνουπιών αφού η μορφολογία του εδάφους της, με πολλά ποτάμια και λίμνες, καθώς και οι κλιματικές της ιδιαιτερότητες με μεγαλύτερους χειμώνες και περισσότερες βροχοπτώσεις από την υπόλοιπη χώρα, ανεβάζουν τον δείκτη επικινδυνότητας σε αυτήν, κάτι που έχει αποδειχθεί και στην πράξη παλαιότερα ακόμη και με χαμένες ανθρώπινες ζωές…

Φαίνεται πάντως πως τα «παθήματα» των περασμένων διοικήσεων (Γιαννακίδη) έγιναν μαθήματα για τους ιθύνοντες της περιφερειακής διοίκησης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίοι πλέον σπεύδουν όλο και νωρίτερα να ξεκινήσουν την καταπολέμηση των όχι μόνο ενοχλητικών αλλά και πολύ επικίνδυνων εντόμων με δράσεις τόσο αεροψεκασμών όσο και επίγειων ψεκασμών αλλά παράλληλα και με εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού της περιοχής για τα προληπτικά μέτρα που μπορεί να παίρνει ώστε να μην δημιουργούνται νέες εστίες κουνουπιών.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα καθοριστική είναι και η στάση των δημοτικών αρχών της περιφέρειάς μας που γενικά συνδράμουν το έργο της περιφέρειας, κυρίως με επίγειους ψεκασμούς αλλά και μέσα από την ενημέρωση των κατοίκων.

Έτσι για το 2018 η περιφέρεια ΑΜΘ δηλώνει πανέτοιμη στο πλαίσιο της τριετούς σύμβασης που υπέγραψε με τον αντίστοιχο ανάδοχο του έργου της καταπολέμησης ώστε να ξεπεραστούν έτσι οι δυσκολίες της ετήσιας ανανέωσης των συμβάσεων και της προκήρυξης νέων διαγωνισμό κάθε χρόνο που έχουν ήδη αποδειχθεί από χρονοβόρες μέχρι και πολύ επικίνδυνες για τους κατοίκους της ΑΜΘ… Μάλιστα για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό της προσπάθειας αυτής ήδη από πέρυσι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, έχει ορίσει ως υπεύθυνο για την πορεία και την υλοποίηση του προγράμματος τον περιφερειακό σύμβουλο Δράμας, κ. Κώστα Κινατζίδη. Ο ίδιος μιλώντας στην «Θ» τόνισε ότι: «Σε συνεργασία με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη μπορούμε πλέον να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την καταπολέμηση των κουνουπιών άμεσα, αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των παρεμβάσεων».

Την δική του διάσταση για την συμμετοχή του δήμου Αβδήρων δίνει ο δήμαρχος του μεγαλύτερου περιφερειακού δήμου του νομού μας, κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος τονίζει ότι: «Πλέον η περιφέρεια καλύπτει όλα τα κόστη και τις δαπάνες για τους ψεκασμούς των κουνουπιών κι έτσι ο δήμος δεν χρειάζεται πια ούτε να δαπανήσει κεφάλαια ούτε να απασχολήσει το προσωπικό του αφού ο ρόλος μας πλέον είναι ξεκάθαρα συμβουλευτικός και ενημερωτικός προς τους κατοίκους τους οποίους συμβουλεύουμε για το τι πρέπει να πράξουν για να βοηθήσουν και τι πρέπει να αποφύγουν για να είναι αποτελεσματικότερη η καταπολέμηση».

ImageHandler.ashx

Κ. ΚΙΝΑΤΖΙΔΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

ΚΙΝΑΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑναλυτικότερα ο κ. Κινατίδης υπογράμμισε ότι: «Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας όσο και με τις αρμόδιες και συναρμόδιες διευθύνσεις και είμαστε σε ετοιμότητα για να ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα ψεκασμών. Μάλιστα τελικά δεν θα υπάρξει κανένας λόγος για να υπάρξουν καθυστερήσεις ούτε αναφορικά με τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν ούτε για κάποιον άλλο λόγο. Υπό το γενικό πρόσταγμα του περιφερειάρχη είμαστε όλοι σε ετοιμότητα χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Να θυμίσω ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι τριετής και καλύπτει και τους ψεκασμούς που θα γίνουν το 2019 στην περιφέρεια».

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΠΛΕΟΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης δήλωσε ότι: «Όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έτσι και τώρα αν ζητηθεί η βοήθειά μας από την περιφέρεια η ανταπόκρισή μας θα είναι άμεση για να συνεισφέρουμε. Όμως τα τελευταία ένα με δύο χρόνια δεν έχει ζητηθεί καμία στήριξη από την περιφέρεια αφού η τελευταία καλύπτει όλα τα έξοδα των ψεκασμών. Από εκεί και πέρα εμείς συμμετέχουμε στο κομμάτι της ενημέρωσης και της πρόληψης με διάφορές δράσεις που κάνουμε μέσω των υπηρεσιών μας. Επισκεπτόμαστε δηλαδή με οχήματα του δήμου τους οικισμούς και ενημερώνουμε για το πότε θα γίνει ο κάθε ψεκασμός ώστε να γνωρίζουν και να προσέξουν οι δημότες μας. Παράλληλα διοργανώνουμε και ενημερωτικές ημερίδες ώστε να γνωστοποιήσουμε στους κατοίκους τα μέτρα που μπορούν να πάρουν ο καθένας στο σπίτι, στα χωράφια ή στην επιχείρησή του προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέων εστιών κουνουπιών. Έτσι μπορεί και φέτος να μην έχουμε συμμετοχή άμεση συμμετοχή στο ίδιο το έργο τη καταπολέμησης των κουνουπιών όμως θα συμμετέχουμε στην ενημέρωση των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια πάντως πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την καταπολέμηση που γίνεται, σε σχέση πάντα με προηγούμενα χρόνια οπότε και είχαμε προβλήματα, κάτι που έχει λιγοστέψει και τα σχετικά παράπονα από την πλευρά των πολιτών προς την δημοτική αρχή».

thraki.com