4 στους 5 δήμους του Έβρου “ξέχασαν” τις υποχρεώσεις τους για τους “Δασικούς Χάρτες”

1600

Τέσσερις στους πέντε δήμους του Έβρου (Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Σαμοθράκης) “ξέχασαν” τις υποχρεώσεις τους όσο αφορά τους “Δασικούς Χάρτες”, και την ανάρτηση ορίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων που έπρεπε να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2017, με μοναδική εξαίρεση τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Συνολικά, 173 δήμοι σε όλη τη χώρα ήταν “αμελείς” στις υποχρεώσεις τους για τους Δασικούς Χάρτες και για το λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε επιστολή υπενθυμίζοντας την υποχρέωσή τους και την παράταση που δόθηκε, έως τις 15 Μαΐου 2018, για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση έπρεπε να είχε καλυφθεί έως το τέλος του 2017, για να μην υφίστανται άσκοπη ταλαιπωρία οι πολίτες κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων, αλλά λίγοι ΟΤΑ (120), είχαν καλύψει αυτή την υποχρέωση.

Η επιστολή

Στην επιστολή αναφέρεται πως “με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους Δασικούς Χάρτες. Αυτή η υποχρέωση εκπληρώθηκε το 2017 για 120 Δήμους σε όλη τη χώρα και εξυπηρετήθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών σε αυτές τις περιοχές.

Το ΥΠΕΝ με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4519/2018 (άρθρο 24, παράγραφος 1) έδωσε μια τελευταία παράταση σε 173 δήμους, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, έως τις 15 Μαΐου 2018. Σημειώνουμε ότι αυτή η υποχρέωση έπρεπε να είχε καλυφθεί έως το τέλος του 2017, για να μην υφίστανται άσκοπη ταλαιπωρία οι πολίτες κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων, αλλά λίγοι ΟΤΑ είχαν καλύψει αυτή την υποχρέωση”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός με την επιστολή τονίζει στους/στις Δημάρχους ότι «η οριοθέτηση στους δασικούς χάρτες των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους, καθώς θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για υποβολή αντίρρησης από την πλευρά των πολιτών, στην ασφάλεια δικαίου, καθώς και στην επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων».

Ο κ. Φάμελλος κλείνει την επιστολή, υπενθυμίζοντας στους/στις Δημάρχους ότι “η ανταπόκριση 120 δήμων κατά την ανάρτηση του 2017, σε στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ, συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 32% της χώρας, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε εθνικό και, φυσικά, σε δημοτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση των ενεργειών των ΟΤΑ και η άμεση αποστολή και ανάρτηση των στοιχείων των περιοχών τους”.

e-vertigo.gr