Κινδυνεύουμε από τη μη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο;

1070

Δεν λειτουργεί το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο”, καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ Νίκος Δημόπουλος

Έξι συν ένας κτηνίατρος στη Ροδόπη, αντί για διπλάσιοι
Υποστελεχωμένες λειτουργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κλειστό συνεχίζει να είναι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο, ενώ αλαλούμ επικρατεί αναφορικά με τον εμβολιασμό ή μη των αγελαίων βοοειδών με REV-1 στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα δυσμενές πλαίσιο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι με έγγραφό τους απευθύνονται προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη. “Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας ασχολούμενος με τη λύση του προβλήματος υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της περιφέρειάς μας, όπως και με τα θέματα προς επίλυση τα οποία σας έχουμε πολλές φορές αποστείλει και για τα οποία μένετε αδρανής χωρίς να δίνετε λύσεις και απαντήσεις. Εγωισμοί και πείσματα δεν χωρούν, στη θέση που έχετε την τιμή να υπηρετείτε”, καταγγέλλουν στο έγγραφό τους.

Και πράγματι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρόνου, έξι είναι οι κτηνίατροι που εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενώ ένας ακόμη εργάζεται αυτό το διάστημα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προς αντιμετώπιση εξωτικών νοσημάτων, εποχικά. Προκειμένου η υπηρεσία να λειτουργούσε άρτια, θα έπρεπε οι κτηνίατροι να είναι περίπου δώδεκα.

Πολλαπλάσια χειρότερη είναι η κατάσταση στο νομό Καβάλας. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κι εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ Νίκο Δημόπουλο, για να μας επιβεβαιώσει τις ελλείψεις: “Είναι πολύ βασικό να υπάρχουν κτηνίατροι, γιατί αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν κι έλεγχοι. Εμείς στην Καβάλα για παράδειγμα έχουμε δύο κτηνοτρόφους και μία εποχική και φυσικά δεν επαρκούν και δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Αν γίνονταν συχνά αιμοληψίες σε όλες τις περιοχές δεν θα είχαμε πρόβλημα, γιατί θα το προλαμβάναμε από την αρχή του”.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο κος Δημόπουλος υπογράμμισε ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο δεν λειτουργεί. “Θα έπρεπε να λειτουργεί γιατί ο Έβρος είναι πύλη εισόδου για τρίτη χώρα. Δηλαδή η Τουρκία, επειδή δεν υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ, εμβολιάζει για άλλα νοσήματα από ότι εμείς, ενώ με τη Βουλγαρία έχουμε κοινούς κανονισμούς που τηρούμε”, αναφέρει.
ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Σύγχυση παρατηρείται και σχετικά με τον εμβολιασμό ή μη των αγελαίων βοοειδών με REV-1 στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν γνωμοδότησης των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, λένε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δεν θέλουν τον μαζικό εμβολιασμό, αν αυτός δεν είναι αναγκαίος, καθώς θα μειωθεί αμέσως οι εμπορευσιμότητα των ζωντανών τους.

Γι’ αυτό και καλούν τον αναπληρωτή υπουργό “να σεβαστεί επιτέλους την γνωμοδότηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τον εμβολιασμό των αγελαίων βοοειδών, που εσείς προσωπικά έχετε αποφασίσει και διατάξει, για την περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης”, δηλαδή πολύ απλά να μην διατάσσει εμβολιασμούς, αν δεν υπάρχει σχετική εισήγηση από τις υπηρεσίες, καθώς αυτό είναι καταστροφικό εμπορικά για τους ίδιους. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι θυμίζουν στον υφυπουργό και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρ. 3493/2017 με την οποία οι εμβολιασμοί στην Σταυρούπολη παύτηκαν.

Άλλωστε, όπως μας λέει ο Νίκος Δημόπουλος “στη Σταυρούπολη υπήρχαν κρούσματα της τάξης του 0,5% που είναι πολύ μικρό ποσοστό για να γίνει εμβολιασμός σε όλα.

Όταν προχωράς σε εμβολιασμούς στην περιοχή, τα ζώα δεν μπορούν να φύγουν έξω από τις περιοχές που είναι εμβολιασμένες, άρα το προϊόν χάνει την άξια του, ενώ δεν υπάρχει και μέριμνα αποζημίωσης”.

Ο κτηνοτρόφος αντιπαραβάλλει την περίπτωση του Παρανεστίου Δράμας, όπου ο εμβολιασμός ήταν κάθετος καθώς τα κρούσματα ήταν πολλά και ανησυχητικά.

“Εμείς δεν αντιδρούμε στον εμβολιασμό, αντιδρούμε στο ότι ο υφυπουργός δεν ακούει τους επιστήμονες κτηνιάτρους”, καταλήγει ο κος Δημόπουλος.

Πηγή