Αλεξανδρούπολη: Ένα γοητευτικό  «Μουσικό ταξίδι με μία κιθάρα» θα μας χαρίσει ο Γιάννης  Γιαγουρτάς

1111

«Μουσικό ταξίδι με μία κιθάρα του Γιάννη Γιαγουρτά στο Art Gallery Café»

Ένα γοητευτικό  «Μουσικό ταξίδι με μία κιθάρα» υπόσχεται να χαρίσει στο κοινό της Αλεξανδρούπολης ο ταλαντούχος  καλλιτέχνης  της κλασικής κιθάρας , Γιάννης  Γιαγουρτάς , στη συναυλία που θα δώσει στo Art Gallery Cafe, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30.

Ο Αλεξανδρουπολίτης μουσικός, που  έχει βραβευτεί σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς κι έχει δώσει ρεσιτάλ σε γνωστά Φεστιβάλ κλασικής κιθάρας και αίθουσες συναυλιών σε πολλές χώρες, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέρος της Σονάτας για σόλο κιθάρα, έργο γραμμένο και αφιερωμένο στον ίδιο, του διάσημου Ολλανδού συνθέτη Marco de Goeij (αναδημιουργό του Κοντσέρτου για Ορχήστρα και τους Deep Purple του Jon Lord).

Ο  έλληνας μουσικός  που διαπρέπει εκτός συνόρων, ζει μόνιμα στη Χάγη και κάνει διεθνή καριέρα θα παρουσιάσει επίσης  μια καινούρια μεταγραφή για κιθάρα του ίδιου Ολλανδού συνθέτη του έργου «5 Δημοφιλείς Ελληνικές Μελωδίες» του Maurice Ravel.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα  μουσική του Ι. Αlbeniz και του J. Rodrigo (από τον προσωπικό δίσκο του Γιάννη  Γιαγουρτά, Guitar Echoes) καθώς και μουσική του F. Sor και Α. Barrios.

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Γιαγουρτάς γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1981. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης στην τάξη του κιθαριστή και συνθέτη Δ. Σβυντρίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στην κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο. Ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στην Ελλάδα, παίρνοντας το Δίπλωμα του από το Ωδείο Αthenaeum δίπλα στον ίδιο καθηγητή, με την ανώτερη τιμητική διάκριση (Άριστα παμψηφεί, Ά Βραβείο και Χρυσό Μετάλιο). Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές πήρε και το πτυχίο του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Γιάννης συνέχισε τις σπουδές του στην μουσική με τον διάσημο Ιταλό καθηγητή Oscar Ghiglia για τρία χρόνια. Το 2008 έγινε μάλιστα δεκτός με υποτροφία να παρακολουθήσει μαθήματα στην τάξη του στην Academia Chigiana της Σιένας στην Ιταλία. Το 2009 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Master of Music in Performance) στην τάξη του John Feeley στο DIT College of Music and Drama στο Δουβλίνο όπου και τις ολοκλήρωσε με ύψιστη διάκριση. Τον Ιούνιο του 2011 έγινε επίσης δεκτός να συνεχίσει τις σπουδές του στην κιθάρα πραγματοποιώντας ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Royal Conservatory της Χάγης στην τάξη του Ζoran Dukic και τις ολοκλήρωσε το 2013 με την μεγαλύτερη βαθμολογία εκείνης της χρονιάς αποφοίτων.

Ο Γιάννης Γιαγουρτάς έχει λάβει ενεργά μέρος σε Master-Classes σπουδαίων καλλιτεχνών όπως Roland Dyens, David Russell, Vladimir Mikulka, Gary Ryan, Carlo Marchione, Nikita Koshkin, Ricardo Gallen, Andrew York, Martha Masters, Alexander Swete και Sir Richard Rodney Bennett. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνείας παλαιάς μουσικής με τον Παναγιώτη Αδάμ και τον Δημήτρη Ιωάννου.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Ιταλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Κύπρου, Σερβίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας σε γνωστά Φεστιβάλ κλασικής κιθάρας και αίθουσες συναυλιών. Έχει εμφανιστεί επίσης ως σολίστ με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου της Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Το 2002 πήρε το Ά βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό για νέους Έλληνες κιθαρίστες στην Βέροια, αφιερωμένο στον κιθαριστή Δ. Φάμπα. Το 2010, ο Γιάννης πήρε το Ά Βραβείο σε Διεθνή διαγωνισμό δεξιοτεχνίας στο Δουβλίνο ανάμεσα σε όλα τα μουσικά όργανα ενώ υπήρξε φιναλίστ στον Διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Βερολίνο (2010) και στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κιθάρας στο Novi Sad της Σερβίας (2011).

Το 2008, ο Γιάννης Γιαγουρτάς προσεκλήθει να ηχογραφήσει για την Ελληνική τηλεόραση πάνω σε ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή και το έργο του κατασκευαστή Παύλου Γύπα ενώ το 2011 ηχογράφησε ζωντανά  για την Ολλανδική τηλεόραση (Bravanl).

‘Eχει δουλέψει στενά με δύο από τους μεγαλύτερους  Έλληνες συνθέτες τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον Θόδωρο Αντωνίου. Στο Γιάννη Γιαγουρτά ο Θόδωρος Αντωνίου έγραψε και του αφιέρωσε ένα κονσέρτο για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων, η πρεμιέρα του οποίου έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Royal Conservatory της Χάγης με τον Γιάννη ως σολίστ. Tον Απρίλιο του 2017 ο Γιάννης έκανε στην Ολλανδία την παγκόσμια πρεμιέρα της Σονάτας για σόλο κιθάρα του Ολλανδού συνθέτη Marco de Goeij, έργο γραμμένο και αφιερωμένο στον Γιάννη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Γιάννης Γιαγουρτάς κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο ‘Guitar Echoes’ ηχογραφώντας έργα του Albeniz, Paganini, Rodrigo, Θεοδωράκη, Regondi, Tarrega, Granados και Satie. Ο δίσκος του παίζεται σε ραδιόφωνα κλασικής μουσικής των H.Π.Α, Καναδά και Ολλανδίας (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ντάλας, Μόντρεαλ κ.α.). H διανομή έγινε από την Phoenix Records. Τον Οκτώβριο του 2017 ο Γιάννης ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Ολλανδό τρομπετίστα Theo Hartman, δημιουργώντας το Duo Beyond Limits με σκοπό να ερμηνεύσουν έργα διαφορετικών εποχών και στυλ γι’ αυτόν τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων. Η πρεμιέρα του Duo Beyond Limits έγινε στην Χάγη τον Δεκέμβριο του 2017. Ήδη συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο, έχουν εκδηλώσει τον ενδιαφέρον να γράψουν νέα έργα για το καινούριο ντουέτο.

Σήμερα ο Γιάννης Γιαγουρτάς ζει μόνιμα στη Χάγη από όπου και δραστηριοποιείται δίνοντας ρεσιτάλ, Master-Classes και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Διδάσκει κιθάρα στο Maria Montessori Casa School, στο Grace Music International και στο Virtuosi School of Music.

Χορηγός του Γιάννη Γιαγουρτά είναι η Γαλλική εταιρεία Savarez.

Για τον Γιάννη έχουν πει:

“ Πέρα από τα σπουδαία τεχνικά και ερμηνευτικά προσόντα που διαθέτει, τα οποία τα έχει κατακτήσει με εξαιρετική δουλειά και αυταπάρνηση, ο Γιάννης έχει ήθος. Ήθος που συνοδεύει όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες. Είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα κάνει μια λαμπρή σταδιοδρομία στην μουσική”.

Ευάγγελος Ασημακόπουλος

“ Ένας ευαίσθητος και θαυμάσιος ερμηνευτής”.

  Sir Richard Rodney Bennett