Στροφή στην οικοτεχνία παρουσιάζει ο Νομός Έβρου

1387

Σημαντικό ενδιαφέρον για την οικοτεχνία παρουσιάζει ο Νότιος Έβρος, όπως μαρτυρούν οι έντεκα εγκεκριμένες βιοτεχνίες οικοτεχνίας και άλλες δύο που πρόκειται να πάρουν βεβαίωση.

Η ΔΑΟΚ στηρίζει την οικοτεχνία, μεταξύ άλλων, με ημερίδες στην Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο και θεματικές που αφορούν τα απαραίτητα για το στήσιμο δικαιολογητικά, τη μεταποίηση – τυποποίηση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Πασχάλης Παπαδάκης, εκτιμά ότι θα υπάρξουν κι άλλες αιτήσεις, γιατί οι γεωργοί που παράγουν προϊόντα κατάλληλα για μεταποίηση μπορούν να αξιοποιήσουν την οικοτεχνία, κερδίζοντας την προστιθέμενη αξία αυτών. Ανάμεσα στα μεταποιημένα προϊόντα είναι: λουκούμι με ρόδι και μαστίχα, σάλτσα από ντοματάκι, κεριά και καλλυντικά από τη μέλισσα αλοιφές και κρέμες, σε συνδυασμό με αρωματικά φυτά.

Το προφίλ του οικοτέχνη διαμορφώνεται από αγρότες που μέχρι πρότινος εξασκούσαν άλλο επάγγελμα, αλλά επέλεξαν να στραφούν στα οικογενειακά κτήματα, στοχεύοντας στην οικοτεχνική παρασκευή. Η οικοτεχνία δύναται να ενταχθεί σε όλα τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μηχανήματα.

Ο κ. Παπαδάκης εξηγεί ότι συνήθως οι παραγωγοί ξεκινούν από μικρής έντασης οικοτεχνίες σε υπάρχοντα ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία διαμορφώνουν κατάλληλα, δαπανώντας λίγα χρήματα, οπότε το υπόλοιπο κόστος δεν είναι υψηλό, ώστε να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης ή άλλα προγράμματα που απαιτούν ίδια συμμετοχή και μελετητές. Όταν αποκτήσουν «όνομα», ενδεχομένως θα χρειαστεί ν’ αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από προγράμματα.

Η πλειονότητα των προϊόντων προβάλλεται και διακινείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ορισμένοι βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, ενώ κάποιοι έκλεισαν συμφωνίες με καταστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν ικανό προϊόν για να τα τροφοδοτήσουν». Επίσης, η ΔΑΟΚ προσπαθεί να παροτρύνει τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις, ώστε να συζητήσουν με εμπόρους και να κλείσουν συμφωνίες, ακόμη και με πολυκαταστήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, διοργανώθηκε τον Αύγουστο η 14η Γιορτή Βιοκαλλιεργητών – Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Παπαδάκης προσκαλεί τους αγρότες ν’ αξιοποιήσουν την οικοτεχνία «γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν το κέρδος από τον ιδρώτα τους, που διαφορετικά θα εκμεταλλευτούν μεσάζοντες».

Πηγή