Εκδήλωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

981

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Περί γυναικείας κακοποίησης και αυτοάμυνας

Ελλάδα 2017, μία στις τέσσερις γυναίκες από 15 ετών και άνω, δηλαδή ποσοστό 25%, έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Το 5% των γυναικών στην Ελλάδα – έναντι 12% στην Ε.Ε. – είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που γνώριζαν.

Τα στατιστικά αφορούν περιπτώσεις όπου οι γυναίκες κατήγγειλαν τη βία την οποία υπέστησαν, δεν δίνουν όμως τα πραγματικά ποσοστά, καθώς η κακοποίηση μιας γυναίκας, αποτελεί ακόμα και σήμερα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία.

Τα στατιστικά επίσης, δεν καταγράφουν καθόλου τις εμπειρίες αυτών των γυναικών. Τις εμπειρίες σαν ιστορίες. Ιστορίες της καθημερινότητας τους. Ιστορίες που όλοι και όλες υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνουν,αλλά καμία και κανένας δεν μιλάει για αυτές.

Σαν ομάδα αποφασίσαμε ότι η σιωπή, παρόλη την κατανόηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι πρέπει να μιλούμε για αυτές τις ιστορίες. Είτε είναι δικές μας είτε κάποιου άλλου ατόμου. Και όταν αρχίσαμε να μιλάμε, αποφασίσαμε ότι ούτε αυτό αρκεί.

Πρέπει και να αντιδράμε. Να αντιδράμε και να στηρίζουμε κάθε άτομο που ζει καθημερινά μέσα στη βία. Να στηρίζουμε κάθε άτομο που βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για τη βία που υπέστει. Να στηρίζουμε κάθε άτομο που μπορεί να μη βρήκε το κουράγιο να μιλήσει, αλλά προσπάθησε να αντισταθεί. Γιατί όταν χτυπούν μία, είναι σαν να μας χτυπούν όλες…

Την Κυριακή 10/12 στις 18.00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, καλούμε όλες και όλους για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε μαζί για αυτές τις γυναίκες!! Για αυτές που κακοποιήθηκαν, αλλά κυρίως για αυτές που αμύνθηκαν!!

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

– Βιωματικό εργαστήρι από την Ομάδα Έρευνας και Μελέτης του Φεμινιστικού Κινήματος και της Ιστορίας του.

– Επίδειξη βασικών τεχνικών αυτοάμυνας από τους Στεργάτο Σαράντη και Μαρία Καρά.

Η “Ομάδα Έρευνας και Μελέτης του Φεμινιστικού Κινήματος και της Ιστορίας του” πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο χώρο εργαστηρίων του συνεργατικού καφενείου Μπεντρεντίν, Σεύθη Α’ 6 στην Ορεστιάδα.

Ιστότοπος: https://feminismstudyatbedreddin.wordpress.com

– Facebook: https://www.facebook.com/groups/1773833106222556/