To Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη και το Καφέ/Βιβλιοπωλείο Κάφκα παρουσιάζει το βιβλίο «Το πρόσφατο μέλλον, η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο» του Δημήτρη Πλάντζου, Αρχαιολόγου και Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 7:30 μ.μ. στον πολυχώρο του Μουσείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Νάγια Δαλακούρα, Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Βάλια Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΤΙΕ-ΔΠΘ
Συντονισμός: Γιάννης Κουκμάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.
Αν και δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για την κρίση, Το πρόσφατο μέλλον επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτισμική ιστορία της κρίσης: τους λόγους περί βίας, κοινωνίας των πολιτών, και ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και τη διαπλοκή τους στον λόγο περί παρελθόντος ως μηχανισμού για τον καθορισμό (όσο και τον έλεγχο) του παρόντος. Τολμά επίσης την κριτική προσέγγιση σε ένα ακανθώδες ζήτημα της νεοελληνικής κουλτούρας: τον τρόπο που η κλασική κληρονομιά προσφέρεται για χρήση από τον ακροδεξιό χώρο (είτε πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή είτε για ομάδες και συλλογικότητες που αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στη διάδοση και εμπέδωση υπερσυντηρητικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και ακραία εθνικιστικών ιδεών, με πρόσχημα την καλλιέργεια της κλασικής κληρονομιάς).
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα για την ελληνική τέχνη, τη θεωρία και μεθοδολογία της κλασικής αρχαιολογίας, τις νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού και τις βιοπολιτικές χρήσεις της αρχαιότητας.
Από το 2009 συνδιευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και από το 2013 διδάσκει κλασική αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πολλά από τα δημοσιεύματά του είναι προσβάσιμα στο www.academia.edu.