Δημοσχάκης: Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και πάλι οι Ε Δ και τα Σ Α με νέες μειώσεις συντάξεων

914

Για τις νέες μειώσεις συντάξεων ακόμα και σε στελέχη των Ε Δ & Σ Α, για τις αυξήσεις των εισφορών, αλλά και για το «πάγωμα» χιλιάδων επικουρικών συντάξεων μίλησε σήμερα (07/09) στην ομιλία του στη Βουλή, σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο Βουλευτής Έβρου & Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έχει τη μορφή επικοινωνιακού τεχνάσματος από την πλευρά της Κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ.
  • Σε αυτό περιλαμβάνονται κεκαλυμμένες νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις από 21% έως 40%, ενώ επίσης «παγώνουν» 129.000 επικουρικές συντάξεις συνολικού κόστους 650 εκ. ευρώ.
  • Η Κυβέρνηση βάζει και πάλι στο «στόχαστρό» της τις Ε Δ & Σ Α καθώς προχωρά σε περαιτέρω μείωση της σύνταξης για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, που αμείβονται με τις διατάξεις του Ν. 4472/2017, καθώς προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά που λαμβάνουν δε θα υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές τους.
  • Επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε επιχειρήσεις που οδηγούνται στο κλείσιμο και χάνονται θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται κάθε υγιής επιχειρηματική προσπάθεια.
  • Τα καλύτερα μυαλά μας συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό με το brain drain να φτάνει στο 33% το 2017, ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται η γενιά των 360 ευρώ.
  • Οι πληγές που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση με τα δύο Μνημόνια και με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μπορούν να επουλωθούν μόνο με αλλαγή πολιτικής. Με εξωστρέφεια στην οικονομία και με επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Η συμφωνία που είχε πετύχει το 2014 η ΝΔ για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά προέβλεπε τη δημιουργία πρότυπου οικισμού εντός του στρατοπέδου, που θα περιελάμβανε άνω των 200 διαμερισμάτων με τις απαραίτητες προδιαγραφές για τις οικογένειες των στρατιωτικών που μετακινούνται ανά τριετία, αλλά και ποσοστό επί των εσόδων από κάθε εμπορική χρήση που θα αναπτύξει ο Δήμος.
  • Αντίθετα η Κυβέρνηση παραχωρεί το στρατόπεδο με όρους επιζήμιους για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.
  • Η ΝΔ ψηφίζει παρών για τη συγκεκριμένη τροπολογία και θα φέρει στη Βουλή νέα συμφωνία, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Δείτε την ομιλία σε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=MqwX9NcGImI&t

 

Αναλυτικά η ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στη μάχη των εντυπώσεων όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που διαθέτει. Το ζήσαμε χθες στην Καβάλα, το ζούμε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη -και όχι μόνο-, χωρίς φυσικά αντίκρισμα και συνέπειες.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα τιτλοφορείται ως ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Μάλλον ως αστείο το εκλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι. Είναι γεμάτο, κυρία Υπουργέ και κύριε Υπουργέ, με αοριστίες, με πολλές διατάξεις ήσσονος σημασίας που δεν επιλύουν τα ακανθώδη ζητήματα, αλλά αντιθέτως επιδεικνύουν τιμωρητική διάθεση προς τις επιχειρήσεις οι οποίες, ως γνωστόν, ζωοδοτούν αυτόν τον τόπο.

Για ακόμη μια φορά προχωράτε κεκαλυμμένα σε νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων από 21% έως 40% μέχρι τις 31-12-2014. Παράλληλα, «παγώνετε» 129.000 επικουρικές συντάξεις κόστους 650 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει τον μαθηματικό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Βάζετε και πάλι στο στόχαστρο, εκ πεποιθήσεως φυσικά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με το άρθρο 3 προχωράτε σε περαιτέρω μείωση της σύνταξης για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ που αμείβονται με τις διατάξεις του ν. 4472/2017, καθώς προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά που λαμβάνουν δεν θα υπολογίζεται πλέον στις συντάξιμες αποδοχές τους.

 

Τα «δώρα» της Κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους συνεχίζονται, καθώς με το άρθρο 26 επιφέρετε αύξηση των εισφορών στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του μετοχικού ταμείου, ύψους 12,5%. Το ποσοστό, φυσικά, διαμορφώνεται από 4% σε 4,5% επί του συντάξιμου μισθού, γεγονός που επιφέρει αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Βάσει των όσων είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση διά της Υπουργού Εργασίας, εμείς περιμέναμε να δούμε αυξήσεις μισθών και καινοτόμες διατάξεις για το επιχειρείν. Βέβαια, εσείς τις επενδύσεις τις πολιορκείτε με κάθε τρόπο, ενώ πλέον ψάχνετε στα λεξικά να μάθετε τι σημαίνει business plan.

Γι’ αυτό λοιπόν κι επιλέγετε για ακόμα μια φορά να σταθείτε απέναντι στις επιχειρήσεις, επιβάλλετε αυστηρές ποινές και τις οδηγείτε σε κλείσιμο για να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Βέβαια, εσείς έχετε βρει το κόλπο ή, καλύτερα, νομίζετε ότι το έχετε βρει. Μεγαλώνετε το κράτος, αυξάνετε το μισθολογικό δημόσιο κόστος, προαναγγέλλετε προσλήψεις στο Δημόσιο, φτιάχνετε ένα κομματικό κράτος άλλων εποχών, που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, με ατομικές συμβάσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, διαλύοντας έτσι παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα και καταστρέφοντας κάθε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια.

Από την άλλη μεριά, παραμένει η γενιά των 360 ευρώ που δημιουργήσατε, όπως και η νέα γενιά των συνταξιούχων των 185 ευρώ. Τα καλύτερα μυαλά μας συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό με το brain drain να φτάνει στο 33% το 2017 και εσείς άκομψα μιλάτε για μείωση της ανεργίας μέσα από τεχνάσματα, όπως μειώσεις μισθών και μερική απασχόληση.

Με το νομοσχέδιο προσπαθείτε να κρύψετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με τακτικισμούς προσπαθείτε να εξαπατήσετε τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Θέλετε να αποκρύψετε τις νέες αχρείαστες μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις εισφορών που επιφέρετε μέχρι τώρα.

Οι πληγές που έχετε επιφέρει στην ελληνική οικονομία με το ένα μνημόνιο plus και δύο καθυστερημένες χρονικά αξιολογήσεις μπορούν να επουλωθούν μόνο με αλλαγή πολιτικής, με εξωστρέφεια στην οικονομία, με επενδύσεις που θα ανοίξουν δουλειές και θα κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας. Και σίγουρα χρειάζεται αναμόρφωση το ασφαλιστικό σύστημα, πάνω σε νέες βάσεις που θα διασφαλίζουν ανταποδοτικότητα, κίνητρα για παραμονή στο σύστημα, διαφάνεια, δικαιοσύνη και πάνω απ’ όλα βιωσιμότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που φέρνετε σχετικά με την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης μιλώντας εκ μέρους του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Η συμφωνία που είχε πετύχει η Νέα Δημοκρατία με το άρθρο 13 του ν. 4407/2014 για το Στρατόπεδο είχε χαρακτηριστεί επωφελής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είχε προβλεφθεί η δημιουργία ενός πρότυπου οικισμού εντός του Στρατοπέδου που θα περιελάμβανε άνω των διακοσίων διαμερισμάτων με τις απαραίτητες προδιαγραφές για τις οικογένειες των στρατιωτικών που, ως γνωστόν, μετακινούνται κάθε τριετία υποχρεωτικά.

Επίσης, είχε προβλεφθεί και ποσοστό επί των εσόδων από κάθε εμπορική χρήση που θα αναπτύξει ο Δήμος υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, για την εκπλήρωση της αποστολής ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Τι επιτυγχάνετε, όμως, εσείς με την παρούσα τροπολογία που φέρνετε, κύριε Υπουργέ; Ουσιαστικά αποδέχεστε τα μεμονωμένα, παλιά και άδεια για καιρό και σε διάσπαρτα σημεία του Δήμου ογδόντα τρία διαμερίσματα, τα οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για τα στρατιωτικά οικήματα. Επίσης, κανένα ποσοστό κέρδους δεν πηγαίνει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας από κάθε εμπορική χρήση που θα αναπτύξει ο Δήμος, όπως είχε προβλεφθεί στη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνηση τότε.

Ουσιαστικά, λοιπόν, χρησιμοποιώντας και πάλι παραμορφωτικούς φακούς θεωρείτε ως επιτυχία την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου με όρους επιζήμιους για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Γι’ αυτό κι εμείς, επειδή λοξοδρομήσατε και δεν υπερασπίζεστε με πνεύμα δικαίου τα στελέχη του ΓΕΣ, αλλά και τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, ψηφίζουμε «Παρών» σε ό,τι αφορά την τροπολογία και η ευθύνη είναι όλη δική σας.

Εμείς δηλώνουμε ότι σύντομα θα φέρουμε στην Ολομέλεια τη δική μας συμφωνία, η οποία πραγματικά θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, όπως το πράξαμε και κατά το παρελθόν.

Σας ευχαριστώ πολύ».