Έβρος: Το τροχαίο με το θάνατο Ιρανού ξετύλιξε το κύκλωμα των δουλεμπόρων

936
Ένα τροχαίο δυστύχημα με αυτοκίνητο διακινητή μεταναστών στη Ροδόπη και τραγικό θύμα έναν ιρανό μετανάστη που είχε στοιβαχτεί σε πορτ παγκάζ τζιπ μαζί με άλλους δώδεκα μετανάστες, ξετύλιξε το κουβάρι της δράσης δικτύου διακίνησης μεταναστών με πολυτελή τζιπ.

Αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών συνέλαβαν χθες 34χρονο έλληνα ομογενή από τη Γεωργία, καθώς φέρεται ότι οργάνωσε τουλάχιστον ένδεκα διακινήσεις.

Το τροχαίο έγινε το πρωί της 24ης Απριλίου. Αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σαπών Ροδόπης εντόπισαν τζιπ που οδηγούσε νεαρός Μολδαβός και κινούταν στην Εγνατία οδό, μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης και του έκαναν σήμα να σταματήσει για να το ελέγξουν. Ο 29χρονος Μολδαβός που οδηγούσε το αυτοκίνητο αρνήθηκε να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα.

Περιπολικό τον ακολούθησε και άρχισε να καταδιώκει το όχημα, ειδοποιώντας και άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά μετά, το τζιπ ανατράπηκε όταν ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο, στο ύψος του κόμβου Ιάσμου Ροδόπης. Ο 29χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει για να διαφύγει, όμως συνελήφθη αμέσως. Στη συνέχεια απεγκλωβίστηκαν 14 μετανάστες που είχαν στοιβαχτεί στο τζιπ. Πέντε από το Μπαγκλαντές, τρεις από το Πακιστάν, τρεις από το Ιράκ και τρεις από το Ιράν, ένας εκ των οποίων ανασύρθηκε νεκρός. Τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι.

Για την υπόθεση είχε στοιχεία η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και διαβίβασε σχετικές πληροφορίες στη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Αμέσως έγιναν άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου του 34χρονου ομογενή και βρέθηκε ότι συντόνιζε διακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη.

Στα πορτ-παγκάζ

Το χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων διακινήσεων είναι ότι όλοι οι οδηγοί των πολυτελών τζιπ -Μερσεντές και Μπε-Εμ-Βε- ήταν Μολδαβοί και πως όλοι οι μετανάστες στοιβάζονταν στον χώρο των αποσκευών των οχημάτων, προκειμένου κατά τη διέλευση του τζιπ να μην φαίνεται πως υπάρχουν μετανάστες που διακινούνται.

Αυτό αποκαλύφτηκε από το τροχαίο, αλλά και τις συνομιλίες που “παγιδεύτηκαν”. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 34χρονου ομογενή συντόνισε από τον περσινό Οκτώβριο ένδεκα διακινήσεις με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Επίσης, δεν διευκρινίστηκε πόσα χρήματα εισέπρατταν οι διακινητές από τους διακινούμενους μετανάστες. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι μετανάστες οδηγούνταν σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έφευγαν για την Αθήνα.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χριστίνα Καπαμά άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βάρος του 34χρονου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος ανθρώπου και σε μία περίπτωση θάνατος. Μαζί με τον 34χρονο συνελήφθη 43χρονος επίσης ομογενής από τη Γεωργία, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, καθώς φέρεται ότι είχε τον ρόλο του προπομπού στις διακινήσεις για να εντοπίζει τα μπλόκα της αστυνομίας. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται και τα στοιχεία πέντε Μολδαβών οδηγών.

Τα καραβάνια έρχονται

Την ίδια ώρα πάντως, οι διακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο συνεχίζονται. Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε την εξιχνίαση δύο περιπτώσεων σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης συνελήφθη 24χρονος Βούλγαρος ο οποίος με φορτηγό μετέφερε στη χώρα του έξι Σύριους. Ο νεαρός συνελήφθη στο τελωνείο Ορμενίου, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, όταν έγινε έλεγχος στο φορτηγό, που είχε σλοβακικές πινακίδες. Σύμφωνα με την αστυνομία οι έξι πρόσφυγες ήταν κρυμμένοι μέσα σε εμπορεύματα.

Την ίδια ημέρα, στην περιοχή του Τυχερού Έβρου συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί 23 και 36 χρόνων, κατηγορούμενοι ότι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δέκα ομοεθνείς τους. Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν την ώρα που μετέφεραν με δύο πλαστικές βάρκες στον Έβρο τους διακινούμενους ομοεθνείς τους και μάλιστα όταν εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς αντέδρασαν στη σύλληψη και προσπάθησαν να διαφύγουν.

πηγή: makthes.gr