Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι της Θράκης

977

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν και εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Θράκης ενόψει της τουριστικής κίνησης του φετινού καλοκαιριού, όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου: «Παρόλο που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας τα μακροχρόνια συμβόλαια, όπως υπάρχουν σε άλλες περιοχές, νομίζω ότι πάει καλά η χρονιά. Ελπίζω να δούμε αρκετό κόσμο στην περιοχή μας. Να γεμίσουν οι παραλίες και τα αστικά κέντρα και να μπορέσει να υπάρξει αυτή η αναμενόμενη τονωτική ένεση στην τοπική κοινωνία.

Οι κρατήσεις είναι κυρίως από τους Βαλκάνιους και υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι από την ελληνική αγορά, αλλά τα νούμερα έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χρονιές. Βούλγαροι, Ρουμάνοι κάποιοι λίγοι Σέρβοι και ένας σημαντικός αριθμός από την Τουρκία. Αυτήν την ανοιξιάτικη περίοδο υπάρχει ένα σταθερό ρεύμα παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα σύνορα μας, αλλά και σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια»
Αναφερόμενος στα «προβλήματα» ο κος Χατζηκωνσταντίνου εννοεί τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται με την αυστηροποίηση του τρόπου εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν και εξηγεί ότι αυτά προκύπτουν από τους αναλυτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι αρχές. Ωστόσο, ειδικά για τις ελληνικές ταυτότητες, που είναι παλαιού τύπου, αυτές καθυστερούν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία: «Οι καθυστερήσεις δεν επηρεάζονται από τους κατόχους διαβατηρίων, γιατί το διαβατήριο έχει barcode και σκανάρεται άμεσα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι ελληνικές ταυτότητες είναι παλαιού τύπου και χρειάζεται οι αστυνομικοί υπάλληλοι να πληκτρολογούν τα στοιχεία του καθενός είτε στην είσοδο είτε στην έξοδο. Άμα σου τύχει μπροστά ένα λεωφορείο είναι μια ώρα καθυστέρηση το λιγότερο, και αυτό έχει επιπτώσεις. Υπάρχει κόσμος που βλέποντας μια μεγάλη ουρά στα σύνορα κάνει μεταβολή και φεύγει».
Ο κος Χατζηκωνσταντίνου εξήγησε ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες είναι λίγο «της τελευταίας στιγμής», όμως τόνισε πώς η Ελλάδα έχει φτιάξει στο εξωτερικό το προφίλ μιας ασφαλούς χώρας και ως εκ τούτου προτιμητέας από τους τουρίστες. Από την άλλη πλευρά όμως, ο κος Χατζηκωνσταντίνου παρατηρεί ότι παρά την καλή εικόνα που έχει η χώρα προς τα έξω, στο εσωτερικό ακόμη παρατηρούνται δυσλειτουργίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να εκλείψουν, προκειμένου να προχωρήσει η τουριστική ανάπτυξη που όλοι επιζητούν: «Αν βαδίσουμε με προσεκτικά βήματα και διορθώσουμε εν γενείς αδυναμίες λειτουργίας του κράτους μας και των τοπικών κοινωνιών νομίζω ότι ο στόχος που δίνει ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού σε πρόσφατη μελέτη του να ξεπεράσει η εισφορά του τουρισμού στην Ελλάδα το 25% του ΑΕΠ δεν είναι απίθανος με ό,τι σημαίνει αυτό σε μια οικονομία που οι υπόλοιποι τομείς της είναι σε κακά χάλια. Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα.

Το γεγονός ότι θα άλλαζε το καθεστώς ελέγχου στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα δεν αποφασίστηκε προχθές το βράδυ, ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Αυτό είναι τραγικό και δεν είναι το μόνο, κάθε φορά προκύπτει και από κάτι. Και μάλιστα σε μια χώρα που λέει ότι ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της, είναι το όχημα με το οποίο θα ξεπεράσει την κρίση. Δεν είναι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, είναι και σε τοπικό. Το πιο απλό: 25 και 26 Απριλίου είναι να γίνει στην Αλεξανδρούπολη ένα workshop του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού για τους δρόμους του μεταξιού, και παρόλο που είμαστε άνθρωποι που είμαστε πιο κοντά στο τουριστικό αντικείμενο και πιο μπλεγμένοι (εν. εμείς οι ξενοδόχοι), ο ρυθμός προετοιμασίας υπολείπεται του αναμενόμενου. Δεν μπορεί να λειτουργούμε έτσι. Για το συγκεκριμένο γεγονός θα γίνουν δύο τέτοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, η μία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί.
Θα έρθουν 50 με 60 άτομα από την παγκόσμια τουριστική αγορά τα οποία είναι υψηλότατου επιπέδου, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, από το facebook, από το Google από όπου μπορείτε να φανταστείτε. Εγώ δεν έχω καν πρόσκληση επίσημη ούτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Αυτά τα λέω για να μην νομίζουμε ότι όλα τα λάθη γίνονται κάτω στην Αθήνα», καταλήγει.

πηγή