Οι ΗΠΑ θα δικάσουν τον Ερντογάν ως εγκληματία πολέμου;

1089
Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται υπερβολικός και εξ αντικειμένου προβοκατόρικος, όμως δεν είναι. Ιδού η απόδειξη… Είναι γνωστό ότι κρατείται από έτους στις ΗΠΑ, ο Ιρανοαζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που για ένα διάστημα αποτελούσε άνθρωπο εμπιστοσύνης και μάλιστα του στενού κύκλου τού τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο Ζαράμπ δικάζεται στις ΗΠΑ με πολύ βαριές κατηγορίες, όπως η παραβίαση εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα συναφή.

Στα τέλη Μαρτίου συνελήφθη στις ΗΠΑ και δικάζεται με τις ίδιες και με ακόμη πιο βαριές κατηγορίες ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αντιπρόεδρος της τράπεζας Halkbank και υπεύθυνος για τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις και τραπεζικές δραστηριότητες. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Νότιας Περιοχής Νέας Υόρκης, διέταξε τη συνένωση των δυο υποθέσεων, συντάσσοντας δεύτερο κοινό κατηγορητήριο για τους δυο κατηγορουμένους.

Σε αυτό το δεύτερο κατηγορητήριο, έχουν συμπεριληφθεί και στοιχεία που αφορούν «παράνομη εισαγωγή όπλων, πυρομαχικών και μαχητών από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Ζαράμπ, ο Ατίλλα και οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με μια σειρά ιρανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Mahan Air, με την οποία οι Φρουροί της Επανάστασης και ο Στρατός El Kudüs, που υπάγεται σε αυτούς, έστελναν μαχητές και όπλα στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως σημειώνει, ο Ομοσπονδιακός Αντιεισαγγελέας Νέας Υόρκης Joon Kim στο κατηγορητήριο, η Mahan Air ενώ μετέφερε αξιωματικούς και διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του Στρατού El Kudüs, δεν τους κατέγραφε στους καταλόγους επιβατών, παραβιάζοντας τις βασικές Αρχές των αεροπορικών συγκοινωνιών, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την παράνομη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, προσωπικού και χρημάτων.

Στο πρώτο κατηγορητήριο οι αναφορές στη Mahan Air αφορούσαν ανάλογες διευκολύνσεις στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Ειδικά όσον αφορά τον Ζαράμπ, στο κατηγορητήριο που είχε ανακοινωθεί, δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Mahan Air ούτε στην παράνομη αποστολή όπλων, πυρομαχικών, μαχητών και χρημάτων στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, παρά μόνο η παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν.

Πού δένουν όλα αυτά με τον Ερντογάν;
Υπάρχουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία το FBI έχει στην κατοχή του και εξετάζει οπτικοακουστικό υλικό που είχαν συλλέξει οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές στην Τουρκία, όταν αποκάλυψαν το κύκλωμα που έκανε όλα αυτά για τα οποία κατηγορούνται οι παραπάνω, στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013. Τότε που εκδηλώθηκε πλέον φανερά και η κόντρα Γκιουλέν-Ερντογάν, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, στο κύκλωμα εκείνο δεν συμμετείχαν μόνο οι πιο έμπιστοι υπουργοί του Ερντογάν.

Υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο, που δεν είναι δυνατόν να μην το έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές και το FBI, στο οποίο ακούγεται ο ίδιος ο Ερντογάν να λέει στο παιδί του, να εξαφανίσει τα μαύρα χρήματα που έχει στο σπίτι, γιατί κινδυνεύει να συλληφθεί. Λέτε να το τραβήξουν μέχρι εκεί το σχοινί οι Αμερικανοί;

Του Σάββα Καλεντερίδη.

pontos-news.gr