Όλη η αλήθεια για την λεύκανση των δοντιών. Τι πρέπει να γνωρίζετε

2035
Όλη η αλήθεια για την λεύκανση των δοντιών. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ιουλία Πυλαρινού, Χειρουργός Οδοντίατρος

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν ακούσει για την λεύκανση των δοντιών. Πολλοί έχουν ενημερωθεί για αυτήν, σχεδόν όλοι έχουν δει κάποιους με λευκά δόντια και αρκετοί έχουν κάνει λεύκανση και οι ίδιοι.

Από το 1848 που έγινε η πρώτη εφαρμογή από τον Dwinelle για να αντιμετωπίσει δυσχρωμίες δοντιών, μέχρι σήμερα που η αισθητική της στοματικής περιοχής έχει ως πρότυπο από άποψη χρώματος τα λευκά δόντια, οι προσπάθειες για λεύκανση δεν σταματάνε.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για την λεύκανση;

Μπορούν όλοι να έχουν το απόλυτο χαμόγελο που πολύ ωραία πλασάρει η βιομηχανία της μόδας;

leukansi-dontion-alitheia

Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι η λεύκανση δεν είναι μια αισθητική παρέμβαση αλλά μια ιατρική πράξη που για να πραγματοποιηθεί προυποθέτει, ένα στόμα υγιές χωρίς προβλήματα οδοντικής τερηδόνας,ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Αποτελεί δηλαδή τη συνέχεια ενός σχεδίου θεραπείας του στόματος.

Με τη λεύκανση ολοκληρώνεται με τον ποιο ωραίο τρόπο η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας αφού έχουμε βελτίωση του χρώματος των δοντιών.

Το ποσοστό επιτυχίας είναι αρκετά υψηλό και επιτυγχάνεται για το μεγαλύτερο μέρος  των ανθρώπων, σχετικά γρήγορα.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, διατηρείται για περίπου δύο χρόνια με σωστή συντήρηση. Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας και τον απαραίτητο οδοντικό καθαρισμό κάθε έξη μήνες.

Οι αναμνηστικές εφαρμογές δε, λευκαντικών παραγόντων κάνουν τα δόντια να σταθεροποιούν το χρώμα περισσότερο και η εικόνα να γίνεται περισσότερο ικανοποιητική. Τα δόντια δεν επανέρχονται στο αρχικό τους χρώμα. Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες ή εάν θέλουμε εντονότερο και ποιο γρήγορο αποτέλεσμα στο ιατρείο.

leukansi-dontion-alitheia-1

Όταν εφαρμόζεται ο λευκαντικός παράγοντας στην επιφάνεια των δοντιών υπάρχει πιθανότητα ευαισθησίας, η οποία είναι παροδική και εξαφανίζεται με το πέρας της θεραπείας. Ένα απλό παυσίπονο είναι αρκετό για να έχουμε υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Εν κατακλείδι η λεύκανση είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος όταν γίνεται υπό την καθοδήγηση οδοντιάτρου, ο οποίος γνωρίζει πόσες εφαρμογές θα γίνουν, πότε η διαδικασία έχει τελειώσει πότε θα χρειαστεί επανάληψη και ποιο είδος θεραπείας θα ακολουθηθεί.

Έαν εξαιρέσουμε μερικές ομάδες ανθρώπων όπως αυτούς που έχουν περιοδοντίτιδα, εγκύους ή σοβαρά προβλήματα υγείας, η λεύκανση είναι μια ιατρική πράξη που βοηθά στο να έχουμε μια εικόνα που να δείχνει νεαρότερη και γεμάτη υγεία.