Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων σε όλη τη χώρα για την προωθούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση

1079

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση

Τα 10 παραδείγματα που το αποδεικνύουν

Τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης. Τα 10 παραδείγματα που αναφέρουμε, το αποδεικνύουν.

 1. Μας μειώνουν περαιτέρω την χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
 2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
 4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους , κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
 5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες  του  κάθε Δήμου , αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την  πληρωμή τους.
 6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης ( αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
 7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
 8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
 9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
 10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

 

Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.

 

10 σημεία – ερωτήματα προς τον κ. Σκουρλέτη

 

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

 • Δεν επιθυμεί το διάλογο.
 • Δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν
 • Δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
 • Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

 

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει θέσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη

Σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης , καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις, οι οποίες αποφασίστηκαν σε δύο συνέδρια, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Αναδεικνύουμε δέκα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μελέτη του Πορίσματος της Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, απευθύνουμε στον κ. Σκουρλέτη δέκα ξεκάθαρα ερωτήματα , τα οποία του ζητούμε να τα απαντήσει για να διαπιστώσουν όλοι ποιοι επιθυμούν πραγματικά το διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες.

 • Δεν έχουν κοστολογήσει την αλλαγή του Καλλικράτη

Η Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης έχει κόστος, το οποίο δεν μας το παρουσιάζει η Κυβέρνηση. Γι αυτό ρωτάμε, έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι , όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;

 • Δεν έχει γίνει ενδοκυβερνητικός διάλογος για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α.. Πως θα γίνει Μεταρρύθμιση ;

Γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης ότι για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, με  ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει 7 φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ; Πως λέει ότι ως τα μέσα του χρόνου θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν δεν έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία;  Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης , όταν  δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;

 • Δεν σέβονται την Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς εκπροσώπους της
 • Όλους αυτούς τους μήνες μιλούν απαξιωτικά για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Δεν σέβονται τα πρόσωπα που επέλεξαν οι τοπικές κοινωνίες, άρα δεν σέβονται τους πολίτες.  Μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση , μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης  «πασάδες στα Γιάννινα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;
 • Δεν έχουν έτοιμες θέσεις
 • Έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες από την έναρξη του διαλόγου κι αναρωτιόμαστε πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη. Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση.
 • Μεταρρύθμιση με λογική Μαυρογυαλούρου
 • Αναρωτιόμαστε πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης , με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα;  Όταν μάλιστα πριν από δύο μήνες δεν έκανε τίποτα για να μην μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση των Δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2017.
 • Μας αφαιρούν το δικαίωμα να επιλέγουμε τους συνεργάτες μας
 • Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα αν επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο Δήμαρχος να επιλέγει ως Γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά μόνον πρόσωπα που θα υπάρχουν σε συγκεκριμένο Μητρώο.
 • Επιχειρούν να μειώσουν τη θητεία  
 • Από το κείμενο της Επιτροπής προκύπτει ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση της θητείας των Δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
 • Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων.
 • Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την απλή αναλογική. Δεν μας απαντά όμως πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο; Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα , να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν  τις κοινωνικές τους δομές , οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.
 • Αδιαφορούν για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων
 • Από το κείμενο της Επιτροπής αλλά και τις συνεντεύξεις του κ. Σκουρλέτη προκύπτει ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αύξηση των Κ.Α.Π. ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Κι εύλογα αναρωτιόμαστε, με  ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;
 • Θα προχωρήσουν μονομερώς σε αλλαγή του Καλλικράτη.

Σε συνέντευξη του ο κ. Σκουρλέτης, αν και δηλώνει φανατικός οπαδός του διαλόγου, ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση θα ψηφίσει έναν νόμο που θα ανταποκρίνεται στις δικές της πολιτικές θέσεις, για τις οποίες θα κριθεί από τους πολίτες. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι θα προχωρήσουν μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων. Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;