Οικονομική ανάσα για τους δήμους η απόδοση 30 εκατ. ευρώ, από τα τέλη που καταχράστηκαν Energa και Hellas Power

1564
Βαθιά ανάσα για τα οικονομικά των δήμων αποτελεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αποδοθεί άμεσα, συνολικό ποσό περίπου 30 εκατ. ευρώ από τέλη που καταχράστηκαν οι ηλεκτρικές εταιρείες Energa και Hellas Power.

 

Αιρετοί εξέφρασαν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι θα μπει στα δημοτικά ταμεία «ζεστό» χρήμα και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός, ότι δόθηκε σε αυτές τις εταιρείες το δικαίωμα είσπραξης δημοσίου χρήματος, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν τους τελικούς αποδέκτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες δεν απέδιδαν στους δήμους και στο Δημόσιο τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι») που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών τους, την περίοδο 2011-2012.

Άρα, τα αποδιδόμενα ποσά είναι σε γενικές γραμμές ανάλογα με τον πληθυσμό των δήμων και το εύρος της διείσδυσης που είχαν οι εταιρείες στην αγορά κάθε περιοχής. Όταν στις αρχές του 2012 διαγράφηκαν από το σχετικό μητρώο εταιρειών, κατείχαν το 8% της αγοράς ρεύματος στη χώρα, με περίπου 200.000 πελάτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αποδιδόμενα ποσά σε μεγάλους δήμους της Αττικής να είναι της τάξης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.