Στη μνήμη των εκτελεσθέντων από το Διδυμότειχο, Πετράδες, Βρυσικά και Ορεστιάδα, η ΚΝΕ θα ανεβεί στο Καρτάλ Τεπέ το Σάββατο 11 Μάρτη

1847
Ιστορικό περίπατο τιμώντας την μνήμη των 12 πατριωτών αγωνιστών, που εκτελέστηκαν στις 7 Μάρτη 1944 στην περιοχή του «Κουρού Τσεσμέ», λίγο έξω από το Διδυμότειχο, από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 12 μ., το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Διδυμότειχου – Ορεστιάδας και η Τομεακή Οργάνωση Έβρου της ΚΝΕ.

 

Ο ιστορικός περίπατος περιλαμβάνει επίσκεψη στο ύψωμα «Καρτάλ Τεπέ», όπου τον Ιούνη του 1942 έγινε η ιδρυτική, όπως ονομάστηκε, συνδιάσκεψη έναρξης του αντιστασιακού αγώνα στο Βόρειο Έβρο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εκτέλεσης πολιτικό μνημόσυνο.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στην εκτέλεση των 12 πατριωτών αγωνιστών της περιοχής από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους:

«Η βαρβαρότητά τους έφτασε στο σημείο να τους αφήσουν για τρεις μέρες άταφους στις πλατείες γειτονικών χωριών και στη συνέχεια αρνήθηκαν στους συγγενείς να παραλάβουν τους νεκρούς και να τους κηδέψουν».

Τα ονόματα των εκτελεσθέντων είναι

1. Βαμβακάς Νίκος, από την Ορεστιάδα

2. Δημκονίδης Δήμος, από την Ορεστιάδα

3. Καλαϊτζίδης Χριστόδουλος, από την Ορεστιάδα

4. Μούτος Σωτήρης, από την Ορεστιάδα

5. Νυφούδης Στέφανος, από την Ορεστιάδα

6. Νταντάκας Δημήτριος, από τους Πετράδες

7. Ζησάκης Ιωάννης, από τους Πετράδες

8. Ζησάκης Αντώνιος, από τους Πετράδες

9. Γκουτσικίδης Πασχάλης, από τους Πετράδες

10. Τσιαπράζης Ταξιάρχης, από τα Βρυσικά

11. Ζιαγκόρης Αθανάσιος, από το Διδυμότειχο

12. Σαρίδης Κωνσταντίνος, από το Διδυμότειχο

Πηγή