Έβρος: Αιφνιδιαστική επίσκεψη ΝΑΤΟϊκού Στρατηγού – Τι συμβαίνει;

1422
Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε σήμερα ο αρχηγός των Αμερικανικών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Οι δυο στρατηγοί επισκέφθηκαν το στρατόπεδο “Κανδηλάπτη” στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δουν τον εξομοιωτή αρμάτων μάχης.
Η επίσκεψη κράτησε λίγη ώρα με το επιτελείο των στρατιωτικών να επιστρέφει στη βάση του με ελικόπτερο.
Όπως είναι φυσικό η αιφνιδιαστική επίσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή. Το ερώτημα είναι η σκοπιμότητα της επίσκεψης, και εάν πρόκειται η χώρα μας να “πουλήσει” εκπαίδευση σε ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα σε αυτόν τον υπερσύγχρονο εξομοιωτή.
Η χώρα μας θα ενδιαφερόταν για την παροχή εκπαίδευσης, με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.
Ο σχεδιασμός για να αξιοποιηθεί ο υπερσύγχρονος εξομοιωτής, είχε ξεκινήσει από την εποχή που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Κωσταράκος. Ο ίδιος μάλιστα, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Έβρο, είχε δηλώσει:
«Κάνουμε μία προσπάθεια να προβάλλουμε το ΚΕΞ, να του δώσουμε διεθνή υπόσταση».

Άλλωστε, ήδη το 2015 στο προκεχωρημένο Σχολείο Υπηρέτησης Αυτοκινούμενου Πυροβόλου PzR-2000, στο χώρο ασκήσεων της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού, εκπαιδεύτηκαν 32 Αξιωματικοί από το Κατάρ σε θέματα τεχνικής και τακτικής εκπαίδευσης στα Α/Κ πυροβόλα και τα άρματα μάχης.
Η εκπαίδευση διήρκεσε περίπου δυο μήνες καθώς άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015.

Το Κέντρο Εξομοιωτών

Το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ), συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο 2006 στην Αλεξανδρούπολη στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα των τεθωρακισμένων, συγκεντρωτικά και από έναν φορέα που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εκπαίδευση.
Η αποστολή του ΚΕΞ, είναι η εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων και η παροχή δεξιοτήτων στη γρήγορη και επιτυχή σκόπευση και βολή, στο συντονισμό του πληρώματος, στην ανάλυση και εφαρμογή των διαφόρων διαταγών στο πεδίο της μάχης, στο χειρισμό του άρματος από οποιαδήποτε θέση, δηλαδή Αρχηγού, Πυροβολητή, Γεμιστή (μόνο στο LEO2HEL) και Οδηγού καθώς και στην εφαρμογή των κανόνων τακτικής στο πεδίο της μάχης, σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων.
Για την επίτευξη της παραπάνω αποστολής, το ΚΕΞ διαθέτει 2 εξομοιωτές οδήγησης άρματος LEO1A5, 3 εξομοιωτές βολής LEO1A5, 2 εξομοιωτές οδήγησης LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2HEL 4 εξομοιωτές βολής LEO2A4 καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα ΗΝΙΟΧΟΣ με 13 σταθμούς εργασίας για την εκμάθηση του νέου Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του άρματος LEO2HEL.
Το Κέντρο Εξομοιωτών αποτελείται από:
4 πύργους αρμάτων LEO2HEL.
2 καμπίνες οδήγησης LEO2HEL.
4 πύργους αρμάτων LEO2A4
3 καμπίνες βολής LEO1A5.
2 καμπίνες οδήγησης LEO1A5.
13 σταθμούς ΣΔΕ «ΗΝΙΟΧΟΣ»

Πηγή