Ο ΤΑΠ και τα ανταποδοτικά για τους αγρότες

1040
Ανοιχτή επιστολή στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο κοινοποίησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αγρότης από τον Έβρο Δημήτρης Κολγιώνης ζητώντας τα ανταποδοτικά οφέλη από την διέλευση του αγωγού ΤΑΠ να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής που θα ωφελήσουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

tap-agrotes

Επισημαίνει ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι αγρότες για απώλεια παραγωγής «δεν μπορεί να ισοσκελίσει την μείωση της αξίας του αγροκτήματος» καθώς η όποια καλλιέργεια δέντρων είναι αδύνατη. Αναφέρει ότι πολλοί αγρότες της περιοχής συμφωνούν μαζί του, ζητάει να γίνει μια ειδική σύσκεψη και κλείνει λέγοντας «το φιλολογικό ενδιαφέρον και η συμπόνια στον πολύπαθο αγρότη και κτηνοτρόφο έκλεισε τον κύκλο του προ πολλού».

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Κύριε Περιφερειάρχη

Συμπληρώνονται αισίως δύο μήνες από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τις επαφές και τις σχέσεις σας με τον αγροτικό χώρο, τρία είναι τα προβλήματα που μας έβγαλαν στους δρόμους. Πρώτον το φορολογικό, όπου σταδιακά η φορολόγηση θα ανέβει στο 26 %. Δεύτερον το ασφαλιστικό όπου θα έχουμε υπερβολική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα. Και τρίτον το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ και εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά και άλλων παραμέτρων που το επηρεάζουν, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα, τραπεζικός δανεισμός, αξία ενοικίων κλπ. Με κυριότερο το κόστος άρδευσης.

Κύριε Περιφερειάρχη, ασφαλώς δεν θα ανέμενε κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος να λύσετε τα δύο πρώτα ζητήματα. Στη μείωση όμως του κόστους παραγωγής νομίζω ότι μπορείτε να συμβάλετε αποφασιστικά.

Γνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε ώστε από την διέλευση του αγωγού ΤΑΠ να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ανταποδοτικά οφέλη. Γνωρίζετε επίσης ότι ο αγωγός όπως και ο προηγούμενος θα διέλθει από αγροκτήματα αγροτών. Όποια αποζημίωση δοθεί για απώλεια παραγωγής δεν μπορεί να ισοσκελίσει την μείωση της αξίας του αγροκτήματος. Στα αγροκτήματα αυτά καθίσταται αδύνατη η ανέγερση οποιοδήποτε κτίσματος. Και το σπουδαιότερο σε μια περίοδο έξαρσης των δεντροκαλλιεργειών στα χωράφια που θα διέλθει ο αγωγός η καλλιέργεια κάθε είδους δέντρων είναι αδύνατη (αμυγδαλιές, καστανιές, αμπέλια, οπωρώνες, ακτινίδια κλπ.).

Θεωρώ λοιπόν σωστό και δίκαιο τα χρήματα από την διέλευση του αγωγού να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής που θα ωφελήσουν τον αγροτικό κόσμο. Ιδιαίτερα στην περιφέρειά μας που υστερεί σε αρδευτικά έργα δίνεται η τελευταία ευκαιρία να κατασκευάσετε τέτοια έργα και να πάψει η περιφέρεια να υστερεί και σε αυτόν τον τομέα. Οι αγρότες θα μπορούν μειώνοντας το κόστος άρδευσης να παράγουν ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα και θα σταματήσουν να είναι μειονεκτικοί έναντι άλλων περιοχών.

Κύριε Περιφερειάρχη, επειδή γνωρίζω το ενδιαφέρον σας και την αγωνία σας για να πάει μπροστά και να προοδεύσει αυτός ο τόπος και πρωτίστως οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σ’ αυτήν την πρόταση. Θα τολμούσα δε να προτείνω να πραγματοποιήσετε μια σύσκεψη με εκπροσώπους των αγροτών. Και να μεθοδεύσουμε όλοι μαζί με την συνδρομή και των λοιπών θεσμικών φορέων της περιφέρειας μια επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό όπου επίσης θα καταθέσουμε την πρότασή μας.

Κλείνοντας κύριε Περιφερειάρχη, σας αναφέρω ότι οι αγρότες με τους οποίους συνομιλώ καθημερινά, θεωρούν την πρότασή μου πολύ ενδιαφέρουσα, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Και επειδή τα προηγούμενα χρόνια χορτάσαμε από υποσχέσεις περιμένουμε και την δική σας δημόσια τοποθέτηση, αλλά και των Δημάρχων που διεκδικούν αντισταθμιστικά οφέλη. Είναι μια περίοδος που θα κριθείτε όλοι και που αυτά που λέτε και από αυτά που προτείνετε. Το φιλολογικό ενδιαφέρον και η συμπόνια στον πολύπαθο αγρότη και κτηνοτρόφο έκλεισε τον κύκλο του προ πολλού, καιρός τα λόγια να δώσουν χώρο στις πράξεις. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στην πρότασή μου.

Με τιμή
Κολγιώνης Δημήτρης».

Πηγή