Επανήλθε η γρίπη των πτηνών! Έκτακτα μέτρα στον Έβρο

1290
Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές στην περιοχή του Έβρου, καθώς φαίνεται ότι επανήλθε η γρίπη των πτηνών.

gripi-ptinon-evros

Η γρίπη των πτηνών που είχε προκαλέσει πριν λίγα χρόνια παγκόσμια ανησυχία, έκανε και πάλι την εμφάνισή της στην περιοχή του Έβρου. Παρότι οι αρχές είναι καθησυχαστικές, αφού ο συγκεκριμένος τύπος του ιού δεν έχει καταγραφεί σε άνθρωπο, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για παν ενδεχόμενο οι αρμόδιες υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι σε συναγερμό, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά, καθώς εντοπίσθηκε ο ιός σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) στο Δέλτα του Έβρου ενώ και στα Βαλκάνια έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του.

Η Περιφέρειας Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Σημειώνεται επίσης ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Πάντως οι αρχές είναι καθησυχαστικές καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.