Συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοκτονικές σκέψεις έχουν οι πιλότοι

1057
Χάρβαρντ
Τάσεις κατάθλιψης και αυτοκτονικές σκέψεις στους πιλότους αεροπορικών εταιρειών καταγράφει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health. Συγκεκριμένα, πάνω από ένας στους οκτώ πιλότους (14%) έχει συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους 25 (4%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Αλεν, αξιολόγησαν τις απαντήσεις που έδωσαν ανώνυμα σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο περίπου 1.850 πιλότοι, από 50 διαφορετικές χώρες, το 2015.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναλογικά περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ό,τι γυναίκες αναφέρουν «σχεδόν καθημερινά» απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσουν κ.α.

Ωστόσο, οι γυναίκες πιλότοι είναι πιθανότερο να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, πιθανότατα γιατί επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό.

«Διαπιστώσαμε ότι πολλοί εν ενεργεία πιλότοι, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητας για θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο, αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», εξηγεί ο Δρ Αλεν.

Οι ενεργεία πιλότοι υπολογίζονται σε περίπου 140.000 παγκοσμίως, και μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.

Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς προχωρούν σε κάποια θεραπεία και αυτό αφορά εξίσου τους πιλότους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή