Πηγή ζωής για το Διδυμότειχο: Δείτε το αφιέρωμα στα 15 χρόνια εντυπωσιακής δράσης του Συλλόγου “Δίδυμα Τείχη”

2233

Λίγα λόγια για εισαγωγή.

Το inevros είναι στην ευχάριστη θέση να προβάλλει ένα αφιέρωμα στα 15 χρόνια δράσης του Εκπολιτιστικού Λαογραφικου Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» που εδρεύει μεν στο Διδυμότειχο, αλλά αγκαλιάζει τη λαογραφία και δίνει πολιτιστική ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

Η πληθωρική δράση του συλλόγου είναι μια ενεργή παραγωγή πολιτιστικού πλούτου για την περιοχή μας, κάτι που αποτυπώνεται στο παρόν, αλλά θα καταγραφεί επίσης, σε ξεχωριστό κομμάτι από τον ιστορικό του μέλλοντος. Συγχαρητήρια από μας, και να είστε σίγουροι εκεί στα «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» ότι ανά πάσα στιγμή το inevros θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης της προσπάθειάς σας. Σας ευχαριστούμε!

Διαβάστε λοιπόν το αφιέρωμα και είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε….

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ»

           Με ένα ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 300 ενεργά μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται ανάμεσα στα χορευτικά, χορωδιακά και θεατρικά του τμήματα, ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ», στη δεκαπεντάχρονη πορεία του, αφήνει ξεκάθαρο αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και της11263081_10204437193952700_539083867994051262_n ευρύτερης περιοχής. Η πορεία αυτή δεν έπαψε στιγμή να προσεγγίζει με σεβασμό όλα όσα εμπεριέχονται στον όρο λαογραφική κληρονομιά, δηλαδή την διατήρηση της ταυτότητας μας μέσα από τον παραδοσιακό χορό, την έρευνα, καταγραφή και αναβίωση εθίμων, τη συλλογή λαογραφικού υλικού και παραδοσιακής ενδυμασίας, και θαυμασμό για την καλλιτεχνική δημιουργία και την έκφρασή της.

Ο Σύλλογος, ενεργός πολιτιστικός φορέας, στην μέχρι σήμερα διαδρομή του μετράει σπουδαίες εμφανίσεις χορευτικών, χορωδιακών και θεατρικών παραστάσεων, τόσο στην πόλη του Διδυμοτείχου  όσο και εκτός αλλά και στο εξωτερικό καθώς και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ με σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, με το θεατρικό τμήμα, 4 βραβεία στη «Μήδεια» του Μπόστ στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας και Σάτιρας στο Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας (2011), και με το χορωδιακό τμήμα, την 4η θέση στο 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου (2012). Έχει διοργανώσει καλοκαιρινές χορευτικές συναντήσεις επί σειρά ετών (2006-2009), χορωδιακές συναντήσεις (2013-έως σήμερα) έχει δημιουργήσει λογοτεχνικές παρουσιάσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις καθώς  και παραστάσεις-αφιερώματα. Κορυφαία εκδήλωση που έτυχε θερμής ανταπόκρισης, από τους 2500 και πλέον θεατών που την παρακολούθησαν, υπήρξε η παράσταση-αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «ΣΑΝ ΧΘΕΣ ΘΥΜΑΜΑΙ»  που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στο Δημοτικό Στάδιο του Διδυμοτείχου με μια πλειάδα συμμετεχόντων και κεντρικό παρουσιαστή τον κ. Αλέξη Κωστάλα. Ταυτόχρονα, οραματιστής και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, τόλμησε να δημιουργήσει δράσεις στην πόλη του Διδυμοτείχου που αφορούν κυρίως τα παιδιά. Ενδεικτικά, το «ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ», δράση που τοποθετείται χρονικά στην αρχή του καλοκαιριού και πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο με περισσότερα από 300 παιδιά ανά έτος ν’ ανταμώνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας σε ομαδικά παιδικά παιχνίδια του χθες αλλά και πιο σύγχρονα. Με περίπου 2600 μικρούς επισκέπτες τη χρονιά που μας πέρασε, «Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ», ένα  υπαίθριο θεματικό παιχνίδι με παραμυθένιο σκηνικό και πολλαπλές δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και διάφορες παράλληλες δράσεις για τους μεγάλους, δίνει χρώμα και νόημα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κάνοντας το Διδυμότειχο πόλο έλξης και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Τον Ιούλιο του 2014 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων το 6ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα στο Διδυμότειχο. Πάνω από 70 πολιτιστικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα και περισσότεροι  από 2500 χορευτές συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις του πανθρακικού ανταμώματος. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναβίωσε το ανατολικοθρακιώτικο χριστουγεννιάτικο έθιμο «ΠΟΥΡΠΟΥΡΗΣ» στο χωριό Ισαάκιο Διδυμοτείχου ενώ μετά από πολυετή έρευνα και καταγραφή φέτος κυκλοφόρησε ο μουσικός δίσκος με τίτλο «ΝΕΡ ΓΙΑ ΔΓΕΙΤΕ ΑΦΙΓΚΡΑΣΤΕΙΤΙ» αποτελούμενος αποκλειστικά με τραγούδια και μουσική από τα χωριά της περιοχής Μακράς Γέφυρας.

 

Με την πεποίθηση ότι ένας πολιτιστικός σύλλογος οφείλει και πρέπει να είναι σε θέση να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας που δραστηριοποιείται και πως ο πολιτισμός δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο που ενισχύει το ομαδικό πνεύμα, τον εθελοντισμό, τη δημιουργία νέων τρόπων έκφρασης, την ενεργοποίηση των κατοίκων, την προβολή του τόπου, ο Σύλλογος δε σταματά να θέτει  στόχους, να ανεβάζει  τον πήχη και να δημιουργεί γεγονότα αξιόλογα.