Η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων την τελευταία διετία δεν «πονάει» μόνο τους παραγωγούς αλλά και τις βιομηχανίες λιπασμάτων.
Η πρόσφατη συμφωνία συγχώνευσης των Agrium και Potash Corp, που δημιουργεί το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής και διακίνησης λιπασμάτων στον κόσμο, θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του σημαντικότερου ντηλ του β’ εξαμήνου του 2016 στα αγροτικά εφόδια -αν δεν είχε την «ατυχία» σχεδόν να συμπέσει χρονικά με την εξαγορά της Monsanto από την Bayer.
Για όσους παρακολουθούν, ωστόσο, από κοντά τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά αγορά λιπασμάτων, η εν λόγω συμφωνία δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι τιμές εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε καθοδικό κανάλι και οι προβλέψεις διεθνών οίκων και αναλυτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ότι θα βγουν σύντομα από αυτό, τουλάχιστον όχι όσο η παραγωγή προϊόντων θρέψης συνεχίζει να ξεπερνάει τη ζήτηση και -το κυριότερο- η πτώση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων συμπιέζει το εισόδημα των παραγωγών.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές των λιπασμάτων υποχώρησαν 7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, συμπληρώνοντας έξι διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται μείωση 18%. Η τράπεζα κάνει λόγο για «υψηλά αποθέματα, άφθονη προσφορά και χαμηλή εισαγωγή ζήτηση» η οποία απορρέει από τη «μείωση της κερδοφορίας των αγροτών, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τα υποτιμημένα νομίσματα βασικών εισαγωγικών χωρών».
Ενδεικτικά, οι τιμές σύνθετων φωσφορικών λιπασμάτων όπως το DAP (φωσφορικό διαμμώνιο) και το TSP (τριπλό υπερφωσφορικό) μειώθηκαν 4% και 14% αντίστοιχα στο δεύτερο τέταρτο του έτους, ενώ η τάση αυτή συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές και των δύο βρίσκονταν τον Αύγουστο του 2016 σχεδόν 100 δολάρια κάτω, σε σχέση με το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2013.
Αντίστοιχα, οι τιμές της ουρίας κατέγραψαν νέα μείωση 5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 χρόνων καθώς, όπως αναφέρει η τράπεζα, «η αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων από νέες μονάδες, καθώς και από τις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών (κυρίως του φυσικού αερίου αλλά και του άνθρακα στην Κίνα).
Μείωση 6-8% στους όγκους αναμένει ο IFA
Για πτώση τιμών και μειωμένους όγκους πωλήσεων κάνει, από την πλευρά του, λόγο στο τελευταίο δελτίο τιμών του ο IFA (Διεθνής Σύνδεσμος Βιομηχανιών Λιπασμάτων). Ο Σύνδεσμος αναμένει ότι οι συνολικές ποσότητες λιπασμάτων που θα πουληθούν το 2016 θα είναι από 5% έως 7% χαμηλότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όταν είχαν αγγίξει τους 1,4 εκατ. τόνους.
πηγή: www.ypaithros.gr