19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης (Δύο διαφορετικοί κόσμοι / Σε Ελλάδα και Τουρκία)

225

Στην Ελλάδα:

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνωντο1994,ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 

 

Την συγκεκριμένη ημέρα, στις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη τηςδεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι πρώτες διώξεις και εξοντώσεις χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου είχαν ξεκινήσει τέσσερα χρόνια πριν, δηλαδή από το 1915. Ειδικότερα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε προχωρήσεισε εκτοπίσεις πληθυσμού και βίαιη στρατολόγηση των Ελλήνων του Πόντου σε τάγματα εργασίας με πορείες θανάτου στις ερήμους του εσωτερικού της Μικράς Ασίας.

Από το 1919 και εξής γενικεύτηκε η δράση των ένοπλων ατάκτων εναντίον των Ποντίων αμάχων. Ολόκληρα ποντιακά χωριά ξεκληρίστηκαν, πληθυσμοί σφαγιάστηκαν, σημειώθηκαν βιασμοί γυναικών, δολοφονίες και απαγωγές παιδιών με απώτερο στόχο τον εξισλαμισμό τους.

Υπολογίζεται πως από τους περίπου 750.000 Ποντίους περίπου 200.000 έως 350.000 άνθρωποι εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν έφυγαν ως πρόσφυγες προς την Σοβιετική Ένωση, την Ελλάδα και αλλού.

Στην Τουρκία:

Σήμερα είναι 19 Μαΐου.

Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Δημοκρατία της Τουρκίας και την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

 

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στο Σάμσουν με το πλοίο Μπαντίρμα.

Αυτή την ημέρα ξεκίνησε ο Τουρκικός Απελευθερωτικός Πόλεμος ενάντια στην κατοχή των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Η 19 Μαΐου 1919 έμεινε στην Ιστορία ως η έναρξη του Τουρκικού Απελευθερωτικού Πολέμου που διεξήχθη με την ιδέα «Ανεξαρτησία ή θάνατος!».

Αυτή την ήμερα που άναψε τη δάδα της ανεξαρτησίας και του διαφωτισμού, ο Ατατούρκ την δώρισε στην τουρκική νεολαία ως «Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού».

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα πραγματοποιούνται αθλητικές επιδείξεις και τελετές με ενθουσιασμό σε κάθε γωνιά της Τουρκίας με αφορμή τις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού.