Τα…5άρια Γυμνάσια της ΑΜ-Θ συναντήθηκαν στην Κομοτηνή

714

Ξεναγήθηκαν σε ιστορικά σημεία της πόλης στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Τα…5άρια της ΑΜ-Θ», είναι ο τίτλος του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων στο οποίο συμμετέχουν ομάδες μαθητών και μαθητριών από το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Αφού προηγήθηκαν συναντήσεις των σχολείων στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη, τις προηγούμενες μέρες τα… “5άρια Γυμνάσια” φιλοξενήθηκαν από το 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

 

 

???????

Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Μαριγούλα Κοσμίδου, η οποία εξήρες τις δράσεις μαθητών και καθηγητών, και δώρισε σε όλους από ένα αναμνηστικό μπρελόκ.

Το θέμα των εργασιών του προγράμματος στη συνάντηση της Κομοτηνής, ήταν η παρουσίαση κτιρίων που σήμερα χρησιμοποιούνται ως κάτι άλλο από αυτό που ήταν κάποτε. Η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου του 5ου Πειραματικού Γυμνασίου Κομοτηνής, Ελένη Γραβάνη, παρουσίασε το Αρχοντικό Πεΐδη που σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (δείτε εδώ τη συνέντευξη που πήρε από τη Μουσειολόγο Κέλλυ Γκόγκου για το blog του σχολείου).

Ακολούθησε ξενάγηση σε σημεία της πόλης που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον. Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, ως ξεναγοί, φόρεσαν την κονκάρδα του σχολείου και με το σημαιάκι του προγράμματος ανά χείρας, και με κέφι, ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους μαθητές και μαθήτριες, διαγράφοντας έναν πολιτιστικό περίπατο: από το Ηρώο (“Σπαθί”), προχώρησαν στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην κεντρική πλατεία, εν συνεχεία στο Ρολόι της πόλης, κατόπιν στο Βυζαντινό Τείχος και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Παναγίας, ακολούθως στο Τσανάκλειο Μέγαρο-Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πριν καταλήξουν στον χώρο του σχολείου.

 

Μετά την επιστροφή από την ξενάγηση, ο μουσικός του 5ου Πειραματικού Γυμνασίου Κομοτηνής, κ. Μιντιούρης, με την χορωδία του σχολείου, τραγούδησαν τα “Χελιδονίσματα”. Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκαν από τους οικοδεσπότες λουλούδια για το πέτο και μία ανθοδέσμη από χάρτινα τριαντάφυλλα που έφτιαξε με πολλή επιμέλεια ο μαθητής, Νίκος Μαλαμίδης.

Η τελευταία συνάντηση των μαθητών θα γίνει στην Καβάλα.

 

???????

 

https://inkomotini.news/ta-5aria-gimnasia-tis-am-th-sinantithikan-stin-komotini/