Συλλήψεις και στην Αλεξανδρούπολη – Μεγάλο κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης

1265
Επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε πολλές περιοχές της χώρας

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες για την καταπολέμησης της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση που έλαβε χώρα σε διαφορετικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε έξι πόλεις της περιφέρειας όπου πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της Αστυνομίας σε σπίτια και καταστήματα και έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση περιέχει ογκωδέστατη δικογραφία εκατοντάδων σελίδων, εστίασε σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία, ενώ εκτός των συλλήψεων που έγιναν, αναζητούνται δεκάδες άτομα που φέρονται να ξέπλεναν τεράστια ποσά σε εικονικές επιχειρήσεις “φαντάσματα”.

Χαρακτηριστικές είναι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και απεικόνιζαν δεκάδες παράνομους αποκωδικοποιητές σε κάδους απορριμμάτων στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, προφανώς από τις απειλούμενες ποινικές διώξεις και πρόστιμα, από τα οποία πλέον κινδυνεύουν και οι τελικοί απλοί χρήστες.

Σημειώνεται πως τα κέρδη του κυκλώματος «αγγίζουν» το μισό εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι απώλειες των νόμιμων εταιρειών ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Από την μία φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δίκτυο αποτελείται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers -data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση και με ψηφιακή δικτυακή δομή σε dark web και κακόβουλη εκμετάλλευση ιδιωτικότητας και ανωνυμίας του διαδικτύου. Από την άλλη υπάρχουν οι φυσικοί «χρηματοδότες» της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν είναι άλλοι από απλούς πολίτες όλων των εισοδηματικών κλιμακίων και όλων των ηλικιών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για την επίτευξη του σκοπού της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών.

Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων.