Χριστόδουλος Τοψίδης: Ο “Αγρότης της χρονιάς” είναι ένας επιτυχημένος πολυετής θεσμός

1062

Στην ακριτική Ξάνθη μια πόλη μνημείο σύγχρονης αγροτικής ιστορίας σε μια περιοχή αναφοράς για τις δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής, φιλοξενήθηκε φέτος η μεγάλη γιορτή απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς». Τα βραβεία προσφέρουν επιπλέον την ευκαιρία για μια μεγάλη συνάντηση όλων των συντελεστών της αγροτικής οικονομίας και συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα και τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο.

Με την απονομή των συνολικά πέντε βραβείων και διακρίσεων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda.

Χριστόδουλος Τοψίδης:
”Ο “Αγρότης της χρονιάς” είναι ένας επιτυχημένος πολυετής θεσμός και κάθε διοργάνωση αποτελεί και μία εξαιρετική αφορμή συζήτησης και προβληματισμού για τον Πρωτογενή Τομέα, που στηρίζει δυναμικά την οικονομία της χώρας μας και πολύ περισσότερο της Περιφέρειας μας.
Στη φετινή διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Ξάνθη, είχα την τιμή να συμμετέχω ως ομιλητής και να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει για την επικείμενη διοίκησή μας, ο πρωτογενής τομέας, αλλά κυρίως οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν.
Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους ανθρώπους που τιμήθηκαν/διακρίθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης και επισημαίνω για άλλη μία φορά ότι στόχος μας είναι ο Πρωτογενής Τομέας να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν να πολλαπλασιαστούν και φυσικά να αποκομίζουν οφέλη αντάξια του κόπου που καταβάλλουν.”

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Σε μια δραστήρια γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε φέτος η τιμητική διάκριση της χρονιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς». Η κ. Ζουφλιέ από το ορεινό χωριό ‘Αλμα του δήμου Μύκης Ξάνθης τιμήθηκε για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.

ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Πρότυπο ψηφιακού αγρότη, ο Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκδικής, είναι για το 2023 ο «Αγρότης της Χρονιάς» κερδίζοντας το ετήσιο βραβείο του θεσμού. Από μικρό παιδί ο κ. Χαρένης ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της γης βοηθώντας τον πατέρα του. Σήμερα, στα 51 του χρόνια αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη – επιχειρηματία, ο οποίος από το 2018 εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευση που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης τιμήθηκε φέτος από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς» με το βραβείο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή. Από πολύ μικρή ηλικία στην καλλιέργεια της γης η κ. Γανίδου καλλιεργεί σήμερα χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το ετήσιο βραβείο για την Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Με έτος ίδρυσης το 1916, με 835 παραγωγούς – μέλη και με κύριο είδος τα χαρακτηριστικά κόκκινα μήλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είδε φέτος εγκαταστάσεις, δρόμοι και υποδομές να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού όταν παρέλαβαν το βραβείο, η ενότητα, η συλλογικότητα, το όραμά τους και η θέληση, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους κράτησαν όρθιους ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο 30χρονος Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ήταν ο φετινός νικητής του «Κτηνοτρόφου της Χρονιάς» για 2023. Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης ο Μιχάλης Κυριάκιδης έφτιαξε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα βασιζομένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σήμερα, το κοπάδι του ανέρχεται στα χίλια ζώα με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.