Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Διορίζεται νέο ΔΣ – Εγκρίθηκαν έργα 24 εκατ. ευρώ για το λιμάνι

1177

Οι εξελίξεις στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης είναι ραγδαίες, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη διαφανείς οι αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στη διοίκηση του, αλλά και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο.

Επίσης, σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε έργα προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο τεύχος του σχετικού διαγωνισμού.

Όλα αυτά έγιναν σήμερα, ενώ χθες, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κυρία Σίβυλλα Μπέντικ.

Την Γερμανίδα πρόξενο υποδέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, την οποία ενημέρωσε “για τις δραστηριότητες και τις προοπτικές που διανοίγονται. αλλά και για την γεωστρατηγική θέση του λιμένα”.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΥΑΙΠΕΔ, ακριβώς ένα χρόνο πριν, αποφάσισε την μεταίωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τεύχος του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που αφορούν στις εξής παρεμβάσεις:

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τεύχος του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που αφορούν στις εξής παρεμβάσεις:

– Την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα (προϋπολογισμός: 18,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

– Την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή. Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου MasterPlan. Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα προς την Εγνατία Οδό δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό ώστε αφενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών στον λιμένα Αλεξανδρούπολης αφετέρου να αποσυμφορίζεται η κίνηση εντός της πόλης (προϋπολογισμός 5,5 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ).

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – Next Generation EU.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός σχεδιασμός θα συνεχιστεί και στις αρχές του έτους  και αναμένεται η ΟΛΑ Α.Ε. να εκκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι. Σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης για το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια του Οργανισμού.

Συνεργασίες με νέους χρήστες

Οι αρχές του 2024 αποτελούν ημερομηνία – ορόσημο για το άλλοτε παρατημένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η μακροχρόνια μίσθωση της αποθήκης και τμήματος του λιμανιού στην Gastrade ενόψει της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα στο λιμάνι.  Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση της ΟΛΑ Α.Ε. βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Τιτάν ο οποίος ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει χώρο εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με άλλους δυνητικούς χρήστες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο logistics και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους στο λιμάνι.

Ενδιαφέρον για το λιμάνι, ως πύλη εισόδου – εξόδου και υποδομή παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου, έχει εκδηλώσει και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τον ΟΛΑ ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Asen Vasilev.

Σύμβουλος Επιχειρηματικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης στην ΟΛΑ. ΑΕ

Όπως έχει γίνει γνωστό, καθήκοντα Συμβούλου Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο όμιλος Steer Group προκειμένου να συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ και την ΟΛΑ Α.Ε. στην εκπόνηση business plan και να μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος. Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ομίλου Steer πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου. Με βάση το business plan, θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, όπως την προμήθεια εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Ο Σύμβουλος Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα εξετάσει, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΟΛΑ Α.Ε. με ακόμα περισσότερους νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο.