«Πικρός» ο καφές με τις νέες αυξήσεις στην τιμή του

726

«Φαρμάκι» αντί για καφέ θα πίνουν, όπως φαίνεται, από εδώ και στο εξής οι καταναλωτές μετά και τις επικείμενες αυξήσεις που αναμένονται στην τιμή του.

Ο καφές, μία από τις μεγάλες απολαύσεις του Έλληνα, φαίνεται πως γίνεται πολύ… πικρός αφού έρχονται νέες ανατιμήσεις μετά το Πάσχα, της τάξεως του 15% με 20%, στην τιμή του τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στη λιανική, καθώς οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ.

 

Η λιανική τιμή μάλιστα εκτιμάται ότι θα φτάσει στα καφεκοπτεία τα 21 με 23 ευρώ το κιλό από 19-20 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο 2024.

Το «ντόμινο» των ανατιμήσεων συμπαρασύρει στο διάβα του και το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων καθιστώντας την καθημερινή του κατανάλωση συνήθεια πολυτελείας.

Η λειψυδρία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες παραγωγής επηρεάζουν επίσης την τελική τιμή του προϊόντος. Η αύξηση στη χονδρική του τιμή σταδιακά αποτυπώνεται και στην τσέπη των καταναλωτών.

Οι ανατιμήσεις οδηγούν τους καταναλωτές σε περιορισμό της συνήθειας τους ή σε έρευνα αγοράς προς αναζήτηση του φθηνότερου. Αρκετοί είναι βέβαια και εκείνοι που δεν δείχνουν να επηρεάζονται.

Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους ζητούν μείωση του ΦΠΑ, καθώς επίσης μείωση ή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πηγή: ertnews