Επτά σκέψεις-προτάσεις…μετά την νεοφιλελέ παρένθεση

765
Κείμενο του Γιάννη Χατζηχρήστου
Σήματα Μορς από το RMS Carpathia προς τον Τιτανικό IΙ.
Επτά σκέψεις-προτάσεις (για προβληματισμό και βελτίωση) πριν να πρέπει να ξαναβγούν τα κάστανα από την φωτιά μετά την νεοφιλελέ παρένθεση. Χωρίς αλλά μνημόνια και λιτοτητες, εν όψει των παγόβουνων και της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άλλα και της εκτίναξης του δημοσίου χρέους ακόμα κατά 44δισ ευρώ από το ναυάγιο των κόκκινων δανείων Σταικούρα -Στουρνάρα (πλέον του +45δισ που μας φεσωσε μέχρι τώρα η διακυβέρνηση της ΝΔ): Γραφε:
🔸Καθολικό φορολογικο σύστημα του τύπου: Φορολογικός συντελεστής κλίμακας επί [ολα τα εσοδα μειον όλα τα έξοδα, ακόμα και οι τσιχλες], όπου ο συντελεστής μεγαλύτερος του 15% και ο ΦΠΑ στο 15% μετά από γενναία διαγραφή και ρύθμιση χρεών που σχηματίστηκαν την δωδεκαετία 2010-23. Δυνατότητα είσπραξης νέων φόρων με ψηφιακά πάγια.( Κριτική σε υφιστάμενες καινοτόμες θέσεις κομμάτων επί αυτού, στο #1).
🔸Μεταρρυθμιση του ασφαλιστικού με εισαγωγή του εβδομαδιαίου 30ωρου (η και 24ωρου) χωρις περικοπές μισθών ή δικαιωματων, με παραλληλη κατάργηση των εργοδοτικων εισφορών (“προταση Σταμπουλη”). Βλέπε και το σχόλιο νο2 επ αυτού.
🔸Αξιοποίηση, χωρις να ξεπουληθεί υποχρεωτικά τίποτα, της ακίνητης περιουσιας του δημοσιου με ομολογοποίηση μελλοντικών εσόδων (και απο τους υδρογονάνθρακες) για την ΕΝΔΟΓΕΝΉ χρηματοδότηση της ανάπτυξης,του κοινωνικου κράτους και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας δια της μείωσης των ωρών εργασιας. Όλα αυτά μέσω ενός δημοσίου sovereign fund και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του δημοσίου. Αλλά και μέσω κλαδικών ή τοπικών πιστωτικών συνεταιρισμών νέου τύπου, κυρίως με την έκδοση ψηφιακών παγίων συμβατών με τις οδηγίες και της ΕΕ για την ψηφιακή οικονομία και του κανονισμου MICA της ΕΕ. (Δόθηκε ήδη σαν σκονακι στο σχόλιο #3, και συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά).
🔸 Εισαγωγή της “κλασματικής ιδιοκτησίας” και της δυνατότητας απόκτησης της τμηματικά μέσω ενοικίου/ΝFT τόσο για νέα ζευγάρια όσο και σε παλιούς ιδιοκτήτες που την έχασαν ως πραγματική δεύτερη ευκαιρία. Το πώς γίνεται αυτό σήμερα, στο σχόλιο #4
🔸 Απελευθέρωση του συστήματος πατεντών/πνευματικών δικαιωμάτων με την δυνατότητα χρηματοδότησης της υλοποίησης τους στην παραγωγή ως “ανοικτών/open source”, με σύγχρονες μορφές ψηφιακού crowdsourcing, αξιοποιώντας και τις υποδομές των άλλων εδώ 🔸. Με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Λεπτομέρειες επί αυτού στο σχόλιο #5.
🔸Ανάπτυξη παράλληλου-εναλλακτικού πιστωτικού συστήματος με πυρήνα τοπικούς και κλαδικους πιστωτικούς συνεταιρισμούς και με την αξιοποίηση και τοπικών ή κλαδικών “κρυπτονομισματων”/ψηφιακών παγίων αντικρυσμένων με τα ομόλογα του Sovereign fund ως άνω. Για την εξωτραπεζική χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της Κοινωνικής Οικονομίας και της καινοτομίας για παραγωγή υψηλής εγχώριας προστιθεμενης αξίας.
🔸Διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη για μια νέα Συνθήκη της Λισαβόνας που θα στοχεύει στην κοινωνική σύγκληση αξιοποιώντας και τα πιο πάνω “εργαλεία”. Επί αυτού η ανάλυση στο σήμα #6.
Και καθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Με ακούς? Over…