Xάρτης Πατριδογνωσίας: Χωριά του Έβρου που δεν γνωρίζουμε…

11481

Η Νεφέλη ή Φερύγιο Έβρου ήταν χωριό του Νομού Έβρου, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Κυπρίνος και Μικρή Δοξιπάρα, το οποίο έχει εγκαταληφθεί μετά το 1950 και δεν υπάρχουν πλέον ερείπια καθώς η έκταση του οικισμού σήμερα αποτελεί αγροτικά κτήματα. Επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως Efremköy, ενώ έως το 1954 ήταν γνωστό ως Φερύγιο.

Η Γαλήνη βρίσκεται στον βόρειο Έβρο, προς τη μεθοριακή γραμμή της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη του ποταμού Άρδα και απέχει 39 χλμ. Δ. – ΒΔ. από την Ορεστιάδα. Το προηγούμενο όνομα του χωριού ήταν Τσιγγέλη ή Τσιγκέλ’ι[2] και πήρε το όνομα Γαλήνη από τους κάτοικους του χωριού Μηλιά οι οποίοι αναγκάζονταν να τον κατοικήσουν προσωρινά όταν πλημμύριζε ο Άρδας και δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια τους. Η Μηλιά βρίσκεται στην απέναντι (δυτική) όχθη του Άρδα[3]. Ενοριακός ναός του χωριού είναι η εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χτισμένος το 1962 στη θέση παλιότερου τζαμιού και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου[4]. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο οικισμός δεν κατοικείται[5].

Διοικητικές μεταβολές

Η σύσταση της κοινότητας Κυπρίνου γίνεται πρώτη φορά το 1924 με το ΦΕΚ 194Α-14/08/1924 και προσαρτώνται σε αυτήν οι οικισμοί Τσιγγέλη (σήμερα Γαλήνη), Φερύγγιο (Νεφέλη), ΜηλιάΑμμόβουνο και Θεραπειό. Το 1934, οι οικισμοί Φερύγγιον και Τσιγγέλι αποσπούνται από την κοινότητα και προσαρτάται στην κοινότητα Ζώνης. Το 1970, οι οικισμός Γαλήνη αποσπάται από την κοινότητα Ζώνης και προσαρτάται στην κοινότητα Κυπρίνου. Με την διοικητική μεταρρύθμιση του 1997 του σχεδίου Καποδίστρια, η Γαλήνη ως οικισμός της κοινότητα Κυπρίνου, εντάσσεται στον Δήμο Κυπρίνου, στον οποίο εντάσσονται οι οικισμοί του καθώς και οι κοινότητες Ζώνης, Φυλακίου και οι οικισμοί αυτών.[6][7] Με την διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτη το 2011, ο Δήμος Τριγώνου προσαρτάται στον Δήμο Ορεστιάδας και ορίζεται έδρα της δημοτικής ενότητας Τριγώνου.[8]

  • Ο χάρτης είναι από ανάρτηση στην προσωπική σελίδα στο fb του Καδόγλου Δημήτριος Γεωργίου