Ξεπάγωμα τριετιών χωρίς αναδρομικότητα σημαίνει πάγωμα των μισθών μέχρι το 2027!

802

Ξεπάγωμα τριετιών χωρίς αναδρομικότητα σημαίνει πάγωμα των μισθών μέχρι το 2027!

Για να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε.

Και από εκεί και μετά αύξηση μόνο για όσους αμείβονταν με τον κατώτατο από το 2012 και μετά!

Η επικοινωνιακή διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ανοχή αν όχι τη συνεργασία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της προσβολής για τους πολίτες.

Τι θα ορίζει η τροπολογία για τις τριετίες – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι των τριετιών

Περίπου 700.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που επιτρέπουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας θα πάρουν τις τριετίες από 1.1 2024. Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εξηγώντας ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μας εξηγεί: «Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Από εδώ και πέρα η ευθύνη για την διαμόρφωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους. Πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι να μην τα εξελίσσουν. Οι ρήτρες που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις διαιτητικές αποφάσεις από 1.1.2024 θα απελευθερωθούν κι έτσι το επίδομα προϋπηρεσίας ή τα χρονοεπιδόματα θα εξελίσσονται.

»Μέχρι αυτό να συντελεστεί ακόμη κι αν έχει προβλεφθεί η εξέλιξή τους στις ΣΣΕ ή σε διαιτητικές αποφάσεις η εξέλιξη τους είναι απολύτως άκυρη”. Σημειώνοντας ότι “σήμερα δυστυχώς είναι αναγκαίο να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο να υπάρχει πάντοτε λύση. Σήμερα δυστυχώς αυτό απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και κόστος λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αποθαρρύνοντας τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, εφόσον έχουν ατομική σύμβαση εργασίας με μισθό που δεν προσδιορίζεται πλέον από την κλαδική, ισχύει και γι’ αυτούς ως βάση ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τον κ. Καρούζο. Έτσι λοιπόν εάν οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ατομική σύμβαση με μισθό πάνω από τον κατώτατο, για να δουν εάν θα λάβουν προσαύξηση από το ξεπάγωμα των τριετιών από 1.1.2024, θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο η προσαύξηση του κατώτατου δημιουργεί ποσό που συμψηφίζεται με την διαφορά της ατομικής τους σύμβασης. Εάν το ποσό είναι μικρότερο της διαφοράς αυτό το ποσό συμψηφίζεται, εάν είναι μεγαλύτερο της ατομικής τότε το επιπλέον ποσό καταβάλλεται από 1.1.2024 ανάλογα με την προϋπηρεσία τους.

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ώστε να είναι νόμος του κράτους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί.

Αυξήσεις

Οι αυξήσεις ξεκινούν από 78 ευρώ και φτάνουν έως και 234 ευρώ και θα έρθουν νωρίτερα για τους παλαιούς με σημαντική προϋπηρεσία πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και αργότερα για τους νεότερους μισθωτούς, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του δικαιώματος τους.

Σύμφωνα με τη προωθούμενη ρύθμιση οι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή όσοι προσλήφθηκαν μετά τις 14/2/2012, θα αρχίζουν να «μετρούν» χρόνο προϋπηρεσίας (άρα και δικαίωμα επιδόματος 10%) για πρώτη φορά το 2024. Άρα με τη συμπλήρωση της πρώτης τριετίας, δηλαδή το 2027, θα λάβουν το επίδομα. Για όσους ήδη είχαν εξασφαλίσει χρόνο προϋπηρεσίας το 2012, αλλά δεν συμπλήρωναν τριετία, θα συνεχίσει να μετρά ο χρόνος τους από το 2024. Το ξεπάγωμα αφορά μόνο για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο η προωθούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης περιλαμβάνει δυο «φρένα»:

1. Απαγορεύει αναδρομικές αξιώσεις από πλευράς εργαζομένων για το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023

2. Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους, το διάστημα 2012 -2023, οι οποίες υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δώσει κανένα επίδομα προϋπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά – όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας – για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανοίγει η προσμέτρηση από 1.1.24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο ή 3ετιες, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

Από 1.1.2024:

Α. Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14.2.2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1.1.24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία Δηλαδή 780 ευρώ για 0 ως 3 χρόνια, 858 ευρώ για 3 έως 6 χρόνια, 936 ευρώ για 6 έως 9 χρόνια και 1.014 με πάνω από 9 έτη

Για αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν την 14.2.2012

1) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1.1.24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1.1.25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού .

2) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1.1.24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1.1.25 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,2=936)

3) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1.1.24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννιαετίας την 1.1.25 με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,3=1014)

Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων τα παραπάνω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων. Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι 1.190 ευρώ, δηλαδή 52% πάνω από τον κατώτατο.