Και οι ανασκαφές και τα αρχαιολογικά έργα ανατίθενται σε εργολάβους – Αντιδρούν οι Αρχαιολόγοι

1048

Και οι ανασκαφές

και τα αρχαιολογικά έργα

ανατίθενται σε εργολάβους 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ:

«Δεν θα επιτρέψουμε

την διάλυση

της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»

Η Υπουργός Πολιτισμού χτες, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι στις προθέσεις της είναι:

– η κατάργηση της αυτεπιστασίας,

– η ανάθεση των ανασκαφών και των αρχαιολογικών έργων σε εργολαβικές εταιρείες,

– η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των Υπηρεσιών (ακόμη και της φύλαξης αρχαιοτήτων),

– η αλλαγή του Οργανισμού του ΥΠΠΟ μέσα στο 2024 στην κατεύθυνση της κατάργησης-συγχώνευσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων, με την ταυτόχρονη δημιουργία 9 Περιφερειακών Γενικών Διευθυντών (και ισάριθμων περιφερειακών συμβουλίων μνημείων) που θα προΐστανται σε «ενιαίες υπηρεσίες» προστασίας, και οποίοι – προφανώς – θα διοριστούν από την πολιτική ηγεσία και θα αναφέρονται απευθείας σε αυτήν.

Επίσης, ουσιαστικά εξήγγειλε την μετατροπή και άλλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ – συγκροτημένα σε «δίκτυα μουσείων», αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση-πιστοποίησή τους. Προαγγέλλοντας τη μη πρόσληψη προσωπικού, εξήγγειλε επίσης την πρόθεση για υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, μεταξύ αυτών και των Διευθυντών.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την διάλυση της αυτεπιστασίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν ήταν κρυφοί. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων της 19.6.2023 συζήτησε αυτούς τους σχεδιασμούς και τους απέρριψε ομόφωνα ως καταστροφικούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δημόσιου συμφέροντος. Άλλωστε, ο Σύλλογος έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν τον λεγόμενο «Οργανισμό Τατούλη» που είχε παρόμοια στόχευση.

Αναμέναμε όμως ότι, τώρα που βρίσκονται υπό εξέταση και από την Εισαγγελία τα έργα που έγιναν με εργολαβίες και απευθείας αναθέσεις και οδήγησαν στην καταστροφή της Θεσσαλίας και του κάμπου, τώρα που έχει γίνει εμφανές στο πανελλήνιο με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες τι επίπτωση έχει στη ζωή όλων μας το «λιγότερο κράτος», η κυβέρνηση θα επανεξέταζε τα καταστροφικά σχέδιά της για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η καλύτερη απάντηση στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση γύρω από τον Σύλλογο και η μαζική συμμετοχή όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών στις αρχαιρεσίες της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2023.

ΠΗΓΗΣΑΕΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2023.