Λευκίμη: Πολύ δύσκολη η νύχτα – Πρόεδρος Λευκίμης/ αποτέλεσμα εμπρησμού ή αναζωπύρωσης

1300

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή των Θερμών Λουτρών Λύρας Φυλακτού από άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία. Η φωτιά προχωρούσε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το βράδυ, με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μειωνόταν σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς, το οποίο πλέον βρίσκεται σε ύφεση.

Σε Σοβαρές καταγγελίες  προχώρησε ο πρόεδρος της κοινότητας Λευκίμης Έβρου -η οποία εκκενώθηκε- Σταύρος Τζελέπης, αναφορικά με τη φωτιά που απείλησε σήμερα το χωριό όπως και το στρατόπεδο της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, χωρίς ακόμη ο κίνδυνος να έχει παρέλθει εντελώς.

Όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας η φωτιά  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Δαδιά, τον άλλοτε Εθνικό Δρυμό (ο οποίος δεν υφίσταται ουσιαστικά πλέον) αλλά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, ή αναζωπύρωσης.

Όπως είπε ο ίδιος: «Δεκαπέντε χρόνια είναι. Από το 2010 γίνεται αυτή η ιστορία.  Αντιπυρικές γιοκ. Δασική Υπηρεσία γιοκ. Πυροσβεστική γιοκ. (…) Μόλις σβήσει η φωτιά θα πουν όλοι κινδυνεύσαμε, με την ακεραιότητα της ζωής μας να μην καούμε άντε και του χρόνου πάλι τα ίδια».

Στο μεταξύ στη Λευκίμη οι συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων κράτησαν τελικά τις φλόγες εκτός χωριού, αν και πλησίασαν αρκετά.

Έκαψε ένα μαντρί και τα ζώα που υπήρχαν μέσα, ενώ πλησίασε απειλητικά και στο στρατόπεδο Δελαγραμμάτικα που είναι η έδρα της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας.

Μάλιστα κηρύχθηκε συναγερμός και κλήθηκαν εσπευσμένα όλα τα στελέχη επειγόντως στο στρατόπεδο από όπου και αν βρίσκονταν, προκειμένου να βοηθήσουν για να μην μπει μέσα σε αυτό η φωτιά.

Χθές το απόγευμα: Το 112 ήχησε ξανά με το νέο μήνυμα και τις φλόγες να πλησιάζουν μερικές εκατοντάδες μέτρα στα πρώτα σπίτια, ξεκίνησε η εκκένωση.

Τελικά οι συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων και οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων, σταμάτησαν την φωτιά πριν φτάσει στο χωριό.