Έρχεται “Καράβι Pass”;

1070

Έρχεται “Καράβι Pass”; Στην καρδιά του καλοκαιριού, το Μαξίμου συζητά μέτρα για το αυξημένο κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς οι τιμές παραμένουν “φωτιά”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που έχουν πάρει και εφέτος “φωτιά”, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο briefing.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει μέτρα, καθώς αν και οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένει εξωφρενικά υψηλό ιδίως στις Κυκλάδες, ο κ. Μαρινάκης καταρχήν δήλωσε ότι: “Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό -που είναι πολύ σημαντικό- στην τύχη του”, επικαλούμενος τις παρεμβάσεις που έγιναν στην ενέργεια και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Και πρόσθεσε αφήνοντας σαφώς ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα: “Παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα από την κυβέρνηση”.

Μάλιστα σύσκεψη με αντικείμενο τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, θα γίνει το πρωί της Τρίτης (11/07) στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργείου Ναυτιλίας και των εκπροσώπων της ναυτιλίας, οπότε αναμένεται εάν και τι είδους μέτρα θα ανακοινωθούν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM: “Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις”. Εξέφρασε έτσι τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πάντως δεν έχει νομική δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές ή ορισμού πλαφόν. Επομένως η μπάλα είναι στο οικονομικό επιτελείο για κάποια οικονομική ενίσχυση τύπου…. “Καράβι Pass”.

Αυτό όμως θεωρείται κατά κυβερνητικά στελέχη επιδότηση της αισχροκέρδειας εν προκειμένω, επομένως οι λύσεις που είναι στο τραπέζι αφορούν προτάσεις για φορολόγηση των υπερκερδών ή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ακτοπλοϊκών. Ανακοινώσεις πάντως αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα και είναι ερώτημα από πότε θα ισχύσουν τα όποια μέτρα, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έχει εκ των πραγμάτων ήδη κλείσει τα εισιτήρια των διακοπών.

Σύμφωνα με πηγές του ακτοπλοϊκού κλάδου, υπάρχουν δυνατότητες μείωσης του κόστους με αξιοποιίηση των πολιτικών προσφορών των εταιρειών ή επιλογής φθνότεραν ναύλων όπως πχ στα πρωινά δρομολόγια για Κρήτη.

Επίσης αναφέρονται και τα προγράμματα πιστότητας όπου δίνεται η δυνατότητα για εκπτώσεις κλπ. Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απαιτείται μια συνολική συζήτηση για το ζήτημα.

https://www.news247.gr/politiki/karavi-pass-i-kyvernisi-exetazei-tora-paremvasi-sta-aktoploika-eisitiria.10110149.html?utm_source=Facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=comment&fbclid=IwAR2O9nCIhilBHY0sHzxA6D9IXEV4L2lIyp0aAbMoYvOej3_QOml-sW0GKrA