Το ελληνικό τρακτέρ ΜΑΛΚΟΤΣΗ που έγραψε ιστορία

1135
TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΑΛΚΟΤΣΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Την εποχή που η ελληνική βιομηχανία κατασκεύαζε τα πάντα, υπήρξε και μία εταιρεία που «ευθύνεται» για την κατασκευή του πρώτου ελληνικού τρακτέρ.
Η εταιρεία του Μαλκότση ήταν μια από τις επιχειρήσεις της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της, κάτι που την ώθησε να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ενώ στην πορεία των χρόνων έγινε ο μεγαλύτερος εγχώριος κατασκευαστής κινητήρων πετρελαίου βαρέως τύπου. Ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο μηχανολόγος Σωκράτης Μαλκότσης, ο οποίος αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σπουδάζοντας και στο Πολυτεχνείο της Λιέγης.
Η εταιρεία του Μαλκότση κατασκεύαζε, μεταξύ άλλων, εκτός από εμβολοφόρες αντλίες, διάφορους τύπους κινητήρων diesel και semi-diesel, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε για τρακτέρ και καΐκια και έμειναν στην ιστορία για την θρυλική τους αξιοπιστία με την παραγωγή να ξεπερνά τις 30.000 μονάδες. Σύμφωνα με αναφορές το ελληνικό δημόσιο ήταν εκείνο που χρεοκόπησε επί της ουσίας την εταιρεία του Σωκράτη Μαλκότση που μέχρι τότε αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από την νεοσύστατη τότε ΕΛΒΟ που παράγγειλε από τη βιομηχανία του Μαλκότση 1.000 κινητήρες.
Για να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή τους ο Μαλκότσης πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα που άνηκε επίσης στο κράτος. Έπειτα όμως ακολούθησε ένα ακόμη «απίστευτο κι όμως ελληνικό» συμβάν: η ΕΛΒΟ δεν πλήρωνε τη βιομηχανική επιχείρηση του Μαλκότση για τους κινητήρες που είχε παραλάβει και η Εθνική Τράπεζα ζητούσε επιτακτικά το δάνειο που του είχε καταβάλει. 
Με τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό να έχει δυναμώσει σημαντικά και φτάνοντας μπροστά σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο ακολούθησε η κατάσχεση της εταιρείας από την τράπεζα, κάτι που σύμφωνα με τις αναφορές, έστειλε στην ανεργεία περί 3000 εργαζόμενους. Μαζί με αυτούς δόθηκε ένα οριστικό τέλος και στο ελληνικό τρακτέρ, το οποίο και μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.